Bewoners Sint-Andries zien nieuw Club-stadion helemaal zitten: “Een opsteker”

‘Een onverwachte opsteker’: zo wordt het nieuws dat het nieuwe stadion van Club Brugge niet langs de Blankenbergsesteenweg maar wel op de huidige Olympiasite komt vooral onthaald in de omgeving van het stadion in Sint-Andries. “Maar er moet wel goed nagedacht worden over mobiliteit, met dus zeker ook voldoende parkeerplaatsen.”

Pascal Van Daele. © Davy Coghe

Het duurde niet lang of het opmerkelijke nieuws over het nieuwe stadion voor Club Brugge, dat tegen alle verwachtingen niet langs de Blankenbergsesteenweg maar wel op de huidige Olympiasite zou komen, deed als een lopend vuurtje de ronde in Sint-Andries en dan vooral op de ‘Platse’ en omgeving.

Ook de bewoners van de Olympialaan, de straat die sinds jaar en dag de toegang vormt tot het stadion, waren al op de hoogte toen we na de persconferentie van het stadsbestuur en Club Brugge naar Sint-Andries afzakten. “Ik hoorde het net op de radio en ik was eigenlijk wel verrast”, zegt Pascal Van Daele die in een van de dichtste woningen bij ‘t stadion in de Olympialaan woont. “Dat Club Brugge hier nog zou blijven, daar had ik helemaal geen rekening meer mee gehouden. Of ik vrees voor overlast? Goh, niet echt eigenlijk. De echte overlast, met agressie en vechtpartijen, die tijd ligt al een tijdje achter ons. Het enige waar we nu nog wel last van hebben is van het drukke verkeer in de straat en dan vooral het feit dat er vaak auto’s voor onze oprit geparkeerd worden. Als ik hoor dat het nu zou gaan om een stadion voor 40.000 supporters dan stel ik me wel wat vragen…”

“We zijn het al gewoon hé”

“Er moet zeker goed nagedacht worden over de mobiliteit en dan zeker over voldoende parkeerplaatsen. Is het nu op randparkings of op terreinen naast het stadion, dat is eigenlijk nog gelijk. Maar sowieso moeten de mensen ergens hun wagen kwijt kunnen of er zal nog meer aan wildparkeren gedaan worden. Maar los daarvan, ik ben zelf voetballiefhebber en Club Brugge-supporter. Ik ga de laatste tijd dan wel niet meer naar het stadion zelf maar ik volg het allemaal goed op televisie. Als alles goed kan georganiseerd worden en de overlast blijft binnen de perken dan heb ik er zeker geen problemen mee. We wonen hier intussen 15 jaar dus we zijn ook al een en ander gewoon he…”

Sluipverkeer via Snellegem dorp

Op de ‘Platse’ van Sint-Andries treffen we Johnny Mylle en Tania Strubbe die net café Den Comptoir buiten komen. Zij zijn ook al op de hoogte. “Wij wonen in Snellegem, in de wijk Westmoere. Zelf hebben we er minder last van maar in Snellegem dorp zelf is er nu al heel wat sluipverkeer op matchdagen van Club Brugge. En er wordt ook vaak snel gereden. En na de match is er wel wat volk dat met te veel drank op terug rijdt… Dat zal er wellicht niet op verbeteren als er nu een groter stadion komt. Sowieso zal er volk blijven dat langs de Gistelsesteenweg terug naar huis gaat”, zegt Tania Strubbe.

Johnny Mylle en Tania Strubbe.
Johnny Mylle en Tania Strubbe.© Davy Coghe

“Maar goed, hopelijk wordt het allemaal goed aangepakt. Op zich zijn wij zeker niet tegen een nieuw stadion op Sint-Andries. Ik ben zelf zeker een Club supporter en wens ze alle succes toe. Zelf heb ik nog de tijd meegemaakt dat ze op de Klokke speelden… Ik ging toen vaak kijken, dat was nogal een ambiance.”

“Een onverwachte opsteker”

Ook Nick D’Hoest, uitbater van café Den Comptoir is bijzonder tevreden. “Een onverwachte opsteker. Ik had al gedacht over een paar jaar met pensioen te gaan, maar dat zal nu niet meer lukken hé. Er zal hier veel te veel werk zijn”, lacht de sympathieke cafébaas. Een paar honderd meter verder langs de Gistelsesteenweg stappen we binnen in café De Vriendschap, een zaak die heel populair is bij voetbalsupporters maar die zich toch ‘neutraal’ opstelt.

Melanie Trioen.
Melanie Trioen.© Davy Coghe

“Bij ons zul je geen supportersvlaggen zien, noch van Club, noch van Cercle”, zegt barvrouw van dienst Melanie Trioen. “Dit is zeker onverwacht nieuws maar ik, en ook de uitbaters zelf, zijn er zeker wel tevreden mee. Wij zijn dan wel geen zuiver voetbalcafé maar we hebben zeker extra volk als het voetbal is. Als Club Brugge speelt werken we hier met zeven mensen in de zaak. In geval van Cercle hebben we met twee mensen genoeg. Voor de thuiswedstrijden van Club zetten we hier nog een tentje op het terras met extra tapkranen buiten. Wij geven ook eten en er zijn veel mensen die van verder komen met de wagen, zelfs van Limburg, die zich naast de zaak hier parkeren en die dan voorafgaand aan de wedstrijd iets eten om dan te voet naar het stadion te trekken. Het is wel goed om te weten dat dit dus zo kan blijven. Zoals ik al zei, wij zijn geen zuiver voetbalcafé en hier komen ook veel lokale mensen over de vloer los van het voetbal. Maar voor de zaken op De Platse zelf is dit écht wel heel goed nieuws.”

“Op Valentijn weinig koppels over de vloer”

Tenslotte gaan we ook nog eens ons licht opsteken bij Kathleen Maes, die samen met Karel Hessels Piazza Carlito’s runt in de Gistelstesteenweg op een steenworp van het Jan Breydelstadion. “Dit is in de eerste plaats een restaurant en eigenlijk was ik de perikelen rond dat stadion al een beetje vergeten”, erkent Kathleen. “Dat het zou weg gaan was ik wat uit het oog verloren (lacht). Maar goed, dat het er nu toch blijft is denk ik wel goed nieuws voor de handel en wandel hier op Sint-Andries.”

Kathleen Maes.
Kathleen Maes.© Davy Coghe

In de eerste plaats voor de cafés die daar toch voor een groot stuk van afhankelijk zijn. Wij spelen er in de zaak ook op in door een vast voetbalmenu aan te bieden. Op die drukke matchdagen zijn we genoodzaakt ons daartoe te beperken want dan staat er hier plots soms wel 80 man die allemaal zo vlug mogelijk wil eten voor ze naar het stadion gaan. Het is een beetje een mes die aan twee kanten snijdt voor ons. Want we moeten dan ook meer personeel inzetten om iedereen tijdig te bedienen. En als er bijvoorbeeld voetbal is op valentijnsdag dan zullen we weinig koppeltjes over de vloer krijgen om uitgebreid en rustig te dineren. Maar goed, al bij al is het wel een goede zaak denk ik dat Club Brugge verbonden blijft aan Sint-Andries.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.