Bewoners Residentie Hardoy genieten met volle teugen van paardenshow

Eveline Duytschaever haalt acrobotische toeren uit met haar paard. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Eveline Duytschaever voerde dit jaar al meerdere paardenshows op voor rusthuisbewoners, dit keer was ze te gast bij Residentie Hardoy in de Eekhoutstraat in Ardooie. Haar paardenshow werd geapprecieerd door de bewoners. “We doen dat met plezier voor hen en voor ons is het een training met het paard”, legt Eveline, die thuis is in de Ruitersschool Hacienda in Izegem uit.

Het waren de jongste maanden ook niet de makkelijkste tijden voor Eveline Duytschaever die nog aan het revalideren is. “We traden in de eerste coronagolf al op bij diverse woonzorgcentra, maar in mei liep het plots mis. Een VRT-ploeg volgde ons en bij het uitladen van het paard, schrok het dier plots. Gevolg: mijn duim was afgerukt. Men slaagde erin die terug te plaatsen, maar ik kan de vinger nog nauwelijks bewegen. Maar dat komt hopelijk wel.”

Anders van nul herbeginnen

De optredens van Eveline lagen dus een tijdje stil, maar op dinsdag 17 november kon ze hervatten. Dit keer was Residentie Hardoy de uitverkorene. “We doen dit om de bewoners een leuke namiddag te bezorgen. We kregen telkens al positieve commentaren. Het is ook een vorm van verstrooiing voor die mensen. Maar we doen het ook om onszelf te trainen. Als we een paard een jaar op stal laten, dan mogen we van nul herbeginnen.”

Sarah Deloof (links) en Eveline Duytschaever zorgden voor een prachtige show. De credits geven ze hier aan elkaar.
Sarah Deloof (links) en Eveline Duytschaever zorgden voor een prachtige show. De credits geven ze hier aan elkaar.© Stefaan Beel

Eveline kreeg ook de assistentie van Sarah Deloof, omdat ze zelf bepaalde trucs met het paard nog niet kan doen. De bewoners, die netjes achter het glas bleven, genoten met volle teugen van de talrijke kunstjes die ze te zien kregen. Als apotheose ging het duo ook aan het vuur spuwen. In niet-coronatijden treden ze op met hun tienkoppige showteam DivertidO.

80 bewoners

De gloednieuwe Residentie Hardoy heeft ondertussen zowat drie jaar de deuren geopend. Directrice Barbara De Poorter gaf ons graag wat meer uitleg. “We hebben corona hier al goed kunnen buiten houden. In de eerste coronagolf hebben we twee weken voor dat de algemene regel werd de bewoners al in kamerisolatie gebracht. We hadden toen ook geen enkele besmetting. In de tweede golf hebben we wel al twee besmettingen bij de bewoners en evenveel bij het personeel. Maar we slagen er dus vrij goed in om het buiten de residentiemuren te houden.”

Irene Deforche genoot van de paardenshow.
Irene Deforche genoot van de paardenshow.© Stefaan Beel

Residentie Hardoy, genoemd naar de oude benaming van Ardooie, biedt plaats aan 50 bewoners van het woonzorgcentrum en 30 in de assistentiewoningen. “Alles is hier onder één dak. Mensen uit de assistentiewoningen kunnen ten allen tijde ook een beroep doen op de diensten van ons personeel. In totaal werken we hier met bijna 50 mensen. We willen ook een centrum zijn met net dat tikkeltje meer. Je ziet dat aan het menu dat de mensen hier geserveerd krijgen en de kok komt soms zelf nog de soep opscheppen. Net als op restaurant. En ook familieleden kunnen hier komen mee eten, uiteraard mits reservatie en in niet-coronatijden.” In de residentie is ook een kapsalon en ook een zwembad waar aan revalidatie kan gedaan worden.

Bewoonster Irene Deforche: “Echt waar fantastisch”

Irene Deforche (90) woont sinds september een jaar in Residentie Hardoy. “Een aanpassing, ik had zo’n mooi huis”, zegt Irene, die in Koolskamp huisde. “Maar het is hier uiteraard ook erg mooi. De paardenshow die we vandaag te zien kregen is prachtig, echt wel uniek. Fantastisch toch wat ze dat dier allemaal kunnen laten doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier