Bewoners Meense Noordkaai vrezen onteigeningen: “Op dat plannetje zijn onze huizen gewoon verdwenen”

Een klein plannetje in het Meense stadsmagazine deed de Noordkaai op haar grondvesten daveren. Enkele bewoners daar vrezen dat ze onteigend worden. Niet voor de grootschalige Leiewerken, wel om een doorgang richting de oude vestingen te maken. “Op het plan zoals het verscheen, zijn onze huizen weg. Maar bij stad Menen krijgen we geen antwoord.” Schepen van Erfgoed Griet Vanryckegem benadrukt dat er van onteigening geen sprake is. “We willen de vestingmuren enkel in kaart brengen.”

Enkele bewoners uit de Noordkaai trekken aan de alarmbel. We herkennen v.l.n.r. Bérénice Van Iseghem, Marleen Depauw, Odette Samyn, Paul Beauprez, Jocelyne Knockaert, Anne-Marie Garreyn en Marc Breyne. © WO

In Menen zijn de Leiewerken zonder twijfel het grootste project voor de komende jaren. Maar er staan nog projecten langs de Leieboorden op stapel: in opdracht van stad Menen maken studiebureau Monument in Ontwikkeling en intercommunale Leiedal een beheersplan voor het vestingentracé op. Het doel is om alle vestingmuren in Menen te inventariseren en in stand te houden.

Eigenaars van een terrein dat paalt aan een vestingmuur kregen in oktober 2017 daarover een brief. Zo ook een aantal bewoners van de Noordkaai. Op zich niets om zich zorgen over te maken. Maar in stadsmagazine Leiedraad van november 2017 stond bij een artikel over de Leiewerken een plannetje… waarop een aantal huizen in de Noordkaai plaats heeft gemaakt voor een fiets- en wandelpad richting vestingmuren.

Geen informatie

“Dat zin ons niet”, vertelt Marc Breyne, een van de betrokken bewoners. “Er kwam intussen al iemand van Leiedal langs. Maar die dame kon ons niet veel vertellen. Ook in de brief die we in oktober kregen, staat niets over dat fiets- en wandelpad.”

“Het mag duidelijk zijn dat we nochtans met een pak vragen zitten”, treedt Paul Beauprez hem bij. “Wanneer en waarom komt daar een fiets- en wandelpad? Wanneer worden onze woningen – als ik het plannetje bekijk, gaat het om zes huizen, van nummer 24 tot en met 29 – afgebroken? We hebben niet alleen bij Leiedal, maar ook bij stad Menen navraag gedaan, maar niemand kan ons informatie geven.”

Verkommerende straten

De bewoners van de zes woningen zitten dan ook met de handen in het haar. “Het is onbegrijpelijk”, pikken Odette Samyn en Bérénice Van Iseghem in. “Toen het onderzoek in het kader van de Leiewerken liep, wisten we lang niet of onze huizen onteigend zouden worden. Pas in juli vorig jaar kregen we een brief dat dit niet het geval was: op de Noordkaai verdwijnen enkel aan het begin van de straat een paar panden.”

Bewoners Meense Noordkaai vrezen onteigeningen:

“Amper enkele maanden later volgden dan die brief over de vestingen en dat plannetje. Er hangt ons nu opnieuw een onteigening boven het hoofd. Als gewone mens moet je dat allemaal maar slikken.” De frustratie is alvast groot. “Blijkbaar moet de omgeving van de Leie binnen enkele jaren een en al luxe uitstralen: veel groen, mooie paden, moderne appartementsgebouwen… Het stadsbestuur zou beter eerst iets doen aan de Rijselstraat en de Barakken die compleet verkommeren.”

Bij stad Menen is te horen dat ze weten van de ongerustheid, maar ontkennen ze ook dat de bewoners geen informatie krijgen. Schepen van Erfgoed Griet Vanryckegem (N-VA): “Ik heb navraag gedaan bij de diensten en daar kreeg ik de bevestiging dat er gesproken werd met de bewoners. Al kan het natuurlijk wel dat zij nog altijd met vragen zitten.”

Mogelijke ideeën

“In elk geval: er is geen sprake van onteigeningen. Wat Leiedal nu doet, is een inventaris opmaken van alle stukken vestingmuur in onze stad. Eens dat in kaart is gebracht, zullen we bekijken hoe die beschermde muren zo goed mogelijk beheerd kunnen worden. Dat veel woningen aan dergelijke muren palen is historisch gegroeid. We zijn nu ook niet van plan om daar verandering in te brengen. Maar mocht een dergelijk huis te koop komen te staan, dan dienen zich misschien wel mogelijkheden aan.”

Rest dan wel nog de vraag waarom het plannetje met die doorgang in de Leiedraad van november verscheen. “Dat is een ideaalbeeld van de Leiewerken“, vervolgt de schepen. “Een masterplan op heel lange termijn, waarop misschien ook wel mogelijke ideeën zijn uitgewerkt. Nogmaals, van onteigeningen is geen sprake.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.