Bewoners Maria’s Rustoord in Dadizele aperitieven bij vrijwilligers

Het project 'Toertje in de buurt' is voor alle deelnemers een leuke ervaring. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

De senioren van het wzc Maria’s Rustoord kijken nu alweer uit naar de zomermaanden. Onder de noemer ‘Toertje in de buurt’ ontvangen vrijwilligers hen dan thuis voor een lekker aperitief. De Vlaamse Ouderenraad zette dit initiatief tijdens de afgelopen Ouderenweek in de kijker.

Tussen 18 en 24 november zette de Vlaamse Ouderenraad diverse projecten in de kijker die een meerwaarde bieden aan het leven van de senioren. Eén van die projecten was ‘Toertje in de buurt’. “Met onze bewoners gingen we vroeger soms picknicken op het gemeentelijk domein ‘t Torreke”, vertelt Martine Cool, ergotherapeute binnen het Dadizeelse woonzorgcentrum. “Doordat de uurschema’s veranderden, viel die activiteit plots weg. We kozen daarom om een keer per week met een deel van de bewoners ergens te gaan aperitieven.”

Verschillende inwoners merkten het project op en stelden de voorbije zomer ook hun tuin ter beschikking. Op een 20-tal locaties konden de ouderen terecht voor een aperitiefmoment. “Voor ons is het ook een fijne ervaring om hen te ontvangen”, zeggen Leona Dewitte (68) en haar man Rik Knockaert (64). Vorige week nog kregen ze enkele bewoners van Maria’s Rustoord over de vloer in hun woning in de Sint-Sebastiaanslaan. “Normaal gaat ‘Toertje in de buurt’ vooral in de zomer door. Dan kunnen de mensen in de tuin genieten.”

voorbereiding

Aan de aperitiefmomenten gaat telkens wat voorbereiding vooraf. De bewoners helpen in het woonzorgcentrum mee de hapjes te maken. Die worden dan in de picknickmobiel gestoken, een speciaal ontworpen vervoersmiddel voor de aperitiefmomenten. “Wij zorgen dan voor een tafel en enkele stoelen zodat ze hier rustig kunnen genieten van een glaasje en de hapjes. We merken dat ze blij zijn dat ze weer eens in de straten komen waar ze vroeger leefden. Er komen vele leuke herinneringen naar boven”, weet Rik.

Vorige week donderdagochtend schoof onder andere Yvonne Margodt (94) mee aan tafel. “Ik heb 42 jaar in de horeca gewerkt en ben heel graag onder de mensen. Ik vind het fijn dat we er even tussenuit kunnen voor een leuk aperitiefmoment. Nu is het spijtig genoeg te koud om ergens in een tuin van een lekker aperitief te genieten, maar ‘s zomers zijn dergelijke activiteiten echt zalig.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier