Bewoners Licht en Liefde hebben contact met hun naasten in de ‘meet & greet-container’

Redactie KW

De bewoners van Blindenzorg Licht en Liefde in Varsenare kunnen sinds vrijdag eindelijk weer bezoek ontvangen dankzij de ‘meet & greet-container’ die voor de deur staat opgesteld.

Om zijn bewoners te beschermen, sloot het Licht en Liefde Heem net zoals de woon-zorgcentra de deuren voor bezoekers van buitenaf.

Daardoor raakte hier nog niemand besmet, maar het leidde uiteraard ook tot isolement. Even zwaaien door het raam, voor onze bewoners gaat dat niet”, zegt Jan de Smedt, netwerkdirecteur bij Licht en Liefde.

Na bijna twee maanden van strikte afzondering kunnen de bewoners nu dankzij de ‘meet & greet-container’ eindelijk hun naasten terugzien. Loxam, een bedrijf in bouwmaterialen, bouwde een werfcontainer om tot een veilige bezoekersruimte waar de bewoners achter plexiglas een babbeltje kunnen slaan met hun bezoekers.

Reikhalzend naar uitgekeken

De container heeft twee ingangen – een voor de bewoners en een voor bezoekers – en is uitgerust met een intercom. Zo is er dus geen risico op besmetting. “Onze bewoners hebben hier reikhalzend naar uitgekeken. Iedereen mist het sociaal contact maar onze bewoners, die door hun visuele beperking veel meer op hun tastzin aangewezen zijn, snakken daar in deze tijden nog meer naar. Bij zo’n babbel achter glas hebben ze toch tenminste al de impressie van fysieke aanwezigheid”, klinkt het. Saskia (42) is in de wolken met het bezoekje van mama en pap. “Ik had ze al sinds 6 maart niet meer gezien. Negen weken al!” zegt ze. Gelukkig had ze in coronatijd wel nog haar verjaardag om naar uit te kijken. “We hebben dat gevierd met een alcoholvrije cocktail. Maar ik ben dolblij dat ik mama en papa eindelijk terugzie. Ik heb hen in die tussentijd wel eens aan de telefoon gehad, maar dat is toch hetzelfde niet.”

Extra benadeeld

Blinden en slechtzienden zijn tijdens de coronacrisis overigens extra benadeeld, vindt Jan de Smedt. “Voldoende afstand houden – de hoofdregel in deze crisis – doe je immers met je ogen. Ook voor de belijning in de supermarkten en de plakkaten in het straatbeeld zijn we op ons zicht aangewezen, en de federale overheidswebsite met betrouwbare info over het coronavirus, is al evenmin toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Dat gaat over ruim tweehonderdduizend mensen“, zegt hij. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier