Bewoners Lekkerbek in Zuienkerke ondertekenen BIN-charter tegen inbraken

BIN 'De Lekkerbek' werd maandagavond ondertekend in het gemeentehuis, vlnr zien we Yves Beckers, korpschef Hans Quaghebeur, Chris Vandenplas, burgemeester Alain De Vlieghe, schepenen Annelies Dewulf en Jacques Demeyere, en commissaris Henk Soulliaert. © WK
Redactie KW

In het gemeentehuis van Zuienkerek werd maandagavond het BIN-charter ‘De Lekkerbek’ ondertekend.

Het nieuwe buurtinformatienetwerk is na het BIN Vagevuur, dat sinds 2014 operationeel is in de Vagevuurwijk, het tweede op Zuienkerkse bodem. De wijk De Lekkerbek ligt op grondgebied Nieuwmunster, op amper driehonderd meter van de zee, en is in die zin atypisch dat er geen echte vluchtwegen vlakbij liggen. Een villawijk zoals het Vagevuur, die wél aan een drukke afrit ligt, is om die reden immers een gemakkelijker doelwit voor inbrekers. “Maar de Lekkerbekwijk ligt wel pal aan de Duinbossen en helemaal in een uithoek van onze politiezone. Daardoor is er niet alleen iets minder controle, het duurt ook iets langer eer we daar ter plaatse zijn”, zegt commissaris Henk Soulliaert.

De politie rekent nu op de buurtwacht om er een extra oogje in het zeil te houden. “Bij ons hebben ze vier jaar geleden al eens ingebroken en vorig jaar is er opnieuw een poging geweest. Gelukkig had ik ondertussen beveiligingstips gekregen en zijn ze die tweede keer niet binnengeraakt”, zegt Chris Vandenplas.

In de straat van Yves Beckers werd er al ingebroken bij zijn overburen. “En in september zijn er eens op één nacht een vijftal inbraken geweest in de wijk. Op aanraden van de politie zijn we dan met de buren gaan praten over de opstart van zo’n buurtinformatienetwerk en zeker de helft van de bewoners bleek van veraf of dichtbij al met inbrekers te maken te hebben gehad.” Bij de officiële opstart van het BIN De Lekkerbek waren al 17 adressen aangesloten. Het netwerk wil ook de bewoners van de Driftweg erbij betrekken. “Zo’n BIN creëert ook een zekere sociale cohesie; je leert er je buren door kennen. We zijn geen asociale buurt, maar we zitten wel met een oudere bevolking die niet meer zo actief is”, aldus nog Chris Vandenplas.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier