Bewoners klagen verloedering site Edebau aan

Wijkbewoners Hendrik Tanghe en Philip Braithwaite krijgen de steun van Vooruit-leden Karel Labens, Michael Vanhee en Inneke Doyen.© FRO
Wijkbewoners Hendrik Tanghe en Philip Braithwaite krijgen de steun van Vooruit-leden Karel Labens, Michael Vanhee en Inneke Doyen.© FRO
Redactie KW

De wijkbewoners van de site Edebau, de wijk tussen Stuiverstraat en Seringenstraat, in Oostende-Stene, zijn het beu en hebben openbaar geprotesteerd tegen het gebrek aan interesse van het stadsbestuur voor hun klachten: de verloedering van de wijk!

De site Edebau, met de doodlopende Eigen Haardstraat en het speelplein André Ampe, zou in principe een woon- en speelparadijs moeten zijn voor de wijkbewoners, maar niets is minder waar. Het onderhoud van straten, voetpaden, wegels en groenvoorzieningen laat al jaren te wensen over. De buurt is verloederd en trekt het wangedrag en vandalisme aan van hangjongeren, die tussen de middag en vooral ’s avonds de rust komen verstoren, zelfs onveilig maken.

“Vorig jaar kwam er weinig reactie op een petitie van de wijkbewoners, waarbij we aandacht vroegen voor de herwaardering van onze wijk”, vertelt wijkbewoner Hendrik Tanghe. “De Bronstraat kreeg nieuwe voetpaden via Proximus, in combinatie met de glasvezelkabel. Het monument Henri Edebau werd van onder de struiken gehaald, maar verder gebeurde er niets. Alles ligt er onverzorgd, verloederd bij en ons mooie speelplein viel ten prooi aan de hangjongeren. Onlangs moest de politie ingrijpen na een incident tussen een Zumba-groep, die hier kwam trainen in open lucht, en een drugsverslaafde. We zijn het beu en hebben daarom de steun ingeroepen van de oppositie, de partij Vooruit. Hopelijk komt er nu wel schot in de herwaardering van onze wijk.”

Gemeenteraadslid Michael Vanhee (Vooruit) getuigt: “Het is jammer dat de wijkbewoners van de site Edebau in de kou blijven staan met hun klachten. Hoe langer het duurt, hoe erger en onveiliger het wordt en dat maakt het probleem steeds groter!”

Stadsbestuur: “Wij met de gebakken peren”

We vroegen een reactie van de bevoegde schepen, Björn Anseeuw (N-VA). “Ik begrijp de bekommernissen van de bewoners. De onveilige voetpaden worden, waar nodig, altijd voorlopig hersteld. De definitieve heraanleg is voorzien na de bouwwerken van de Gelukkige Haard en de Oostendse Haard. Dan wordt de hele buurt aangepakt. Indien we de voetpaden nu zouden heraanleggen, dan worden de meeste voetpaden onmiddellijk weer stuk gereden door vrachtwagens tijdens de bouwwerken. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Burgemeester Bart Tommelein reageerde ook gevat op het media-protest van de buurtbewoners en de partij Vooruit. “De oppositie maakt er bijna een maandelijkse gewoonte van om iets aan de kaak te stellen”, zegt de burgemeester. “Het is niet moeilijk om telkens weer iets uit hun ‘rode’ hoed te toveren, wat scheef gelopen is of niet goed onderhouden. De vorige coalitie heeft 20 jaar niets gedaan en nu zitten wij met de gevolgen, zeg maar de gebakken peren. Er wordt gewerkt en geïnvesteerd, maar anderhalf jaar corona zette een serieuze rem op ons beleid en onze planning.”

“Wat de herinrichting van de 60 speelpleinen in onze stad betreft, hebben we een meerjarenplan opgestart. Dat kost tijd, investeringen en organisatie. Het probleem van de verwaarlozing van voetpaden en wegels is zeker ook niet van vandaag. Wat de onveiligheid betreft, wijs ik erop dat wij 7,5 miljoen investeren in veiligheid en politie. We hebben nood aan 20 politiemensen meer om vlotter die problemen te kunnen oplossen. Verschillende drugsbenden werden al opgepakt. Onze voorgangers stonden er bij en keken ernaar. Wij proberen dagelijks, met man en macht, onze stad mooier, aangenamer en veiliger te maken!”

(FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.