Bewoners Hoogweide in Heule willen hun wijk veiliger

De buurtbewoners in de bocht waar Ward (derde van links) bijna aangereden werd. © CHH
Redactie KW

De bewoners van Hoogweide zijn niet te spreken over de veiligheid in hun wijk. Al geruime tijd rijden velen te snel door de wijk en lappen bestuurders massaal de zone 30 aan hun laars. Zaterdag werd, op het nippertje, een aanrijding met een kind vermeden. Voor de buurtbewoners is de maat vol.

Vader Nico Lemant (45) doet zijn verhaal. “Ik ging samen met mijn zoon Ward (10) zwemmen. Mijn zoon rijdt voor en ik volg hem. Op het einde moeten we rechts meedraaien. Toen raasde voor de fiets van mijn zoon een witte camionette voorbij. Die reed aan hoge snelheid aan de verkeerde zijde van de weg met zijn wielen in de greppel. Waren we een paar seconden vroeger vertrokken, er speelde zich voor mijn ogen een drama af op 20 meter van mijn huis.”

Dagelijks spelen er verschillende kinderen in de buurt. Ze fietsen, maken stoeptekeningen en spelen er. De wagens snorren er voorbij aan hoge snelheid en snijden de hoek af. Daardoor komen ze links te rijden tot tegen het voetpad. Een gevaarlijke situatie vinden de bewoners.

‘Nutteloze uitgaven’

De buren zijn bang en radeloos. Men is niet te spreken over de reactie die ze, een tijdje geleden, kregen van Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken, betreffende de vraag om een 30 km-verkeersbord bij te plaatsen en in de wijk signalisatie zone 30 te schilderen. “Nutteloze uitgaven voor de stad, klonk het. Maar wat kost er meer aan de gemeenschap? Een slachtoffer of een 30 km-bord bijplaatsen en zone 30 schilderen in de wijk?”, vragen de bewoners zich af. Steven Yserbyt (42) en Eveline Vantighem (37) hebben vorig jaar reeds de snel rijdende buurtbewoners er meerdere malen attent op gemaakt dat hun rijgedrag niet kan in dergelijke woonwijk.

“Waarom luistert de stad niet naar de bezorgdheden van onze wijk? Er zijn tal van mogelijkheden zoals het aanleggen van een drempel, een rotonde of gewoon bloembakken plaatsen. Men kan dan niet anders dan traag te rijden. In een wijk in Wevelgem is er een proefopstelling met paaltjes”, zegt Eveline die in deze gevaarlijke bocht woont. “Men kan ook eens een camera plaatsen om die overtreders hier te filmen. Ze doen het wel om sluikstorters te klissen.”

Niet duur

“We kunnen op verschillende manieren ons ongenoegen uiten, zoals een zwarte vlag uithangen maar dat lost het probleem niet op“, zegt Steven Tibergyn (42) van het wijkcomité.

“Onze wijk vraagt oplossingen. Het hoeft niet duur, maar efficiënt te zijn. Als wijkcomité willen we onze verantwoordelijkheid opnemen en samen met het Kortrijkse Save-netwerk, dat meer is dan preventie tegen inbraken, werken aan de veiligheid van onze kinderen en onze wijk.” Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) reageert: “Ik heb dit doorgegeven aan de verkeersspecialist. Het is niet aan mij om hier zomaar over te beslissen. Ik kan pas na de analyse en advies van de experten een beslissing nemen. Indien het blijkt dat we maatregelingen moeten treffen, dan gaan we dat ook doen.”

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier