Bewoners Dennenhof draaien op voor verdelging van rattenplaag

De weide achter de woonwijk is volgens de bewoners een paradijs voor sluikstorters. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De bewoners van de sociale woonwijk het Dennenhof, aan de overkant van de gevangenis, worden al meer dan drie jaar geplaagd door ratten. Als schuldige wijzen ze naar de huisvestingsmaatschappij én de gevangenisbezoekers. “En dus pikken we het niet dat we nu zelf de factuur van 195 euro voor het verdelgingsbedrijf mogen ophoesten”, klinkt het.

Bij Annemie Pilaert zaten ze in de rolluikbak, bij Robert Deseure en Maria Taveirne beten ze gaten in het tuinhuis, Beirnise Daveloose zag ratten in de tuin. “Mijn hondje heeft ze al verschillende keren achternagezeten”, zegt ze. Weer een andere bewoner hoort ratten op zolder en in zijn garage. “Dat ongedierte verplaatst zich via onze spouwmuren”, klinkt het. En dat is volgens de man ook de reden waarom de stedelijke rattenvanger op het openbaar domein geen sporen van ratten aantrof. “Op privéterrein mag de stad echter niet aan rattenbestrijding doen. Het resultaat is dat wij nu 195 euro uit onze eigen zak moeten betalen, willen we eindelijk van dat ongedierte verlost raken. Drie jaar al zitten we ondertussen met die beesten, en onze sociale huisvestingsmaatschappij (Vivendo, red.) wil in de kosten niet tussenkomen”, zucht Maria Taveirne. De rattenbestrijder van de stad plaatste ondertussen vergif in het dichtstbijzijnde riooldeksel. De bewoners zelf probeerden het met rattenvallen. “Maar niks schijnt te helpen”, klinkt het.

Reservegrond

De bewoners zoeken daarom naar de oorzaak van de rattenplaag, en volgens hen ligt die bij Vivendo. De maatschappij heeft immers nog reservegrond liggen achter de wijk. “Het gras staat daar een meter hoog: ideaal voor die beesten om zich in te verschuilen”, zegt Maria Taveirne. “En daarom zijn we dus zo kwaad: we vinden dat wij niet voor de kosten zouden moeten opdraaien. De beek hiernaast ligt er meestal ook erg vuil bij.” Haar man wijst op nog een bijkomend oud zeer in de wijk: de overlast van de gevangenisbezoekers. “Die mensen zetten hier niet alleen hun auto, maar laten ook hun vuilnis achter in de wijk. Ze komen hier zelfs hun behoefte doen – geen wonder dat er dan ratten zitten”, zegt Robert Deseure. Hij haalde ondertussen een kat in huis. “Maar het blijft dweilen met de kraan open.”

Gevangenisbezoekers doen hier hun behoefte, geen wonder dat er ratten zitten

Huisvestingsmaatschappij Vivendo bevestigt dat er in de wijk Dennenhof een rattenprobleem is. De bewoners kregen al in 2017 een infobrief in de bus met tips. “Het betreft bruine ratten die zich nestelen in spouwmuren en op zolders. Het is ook via de spouwmuren dat ze zich verplaatsen van huis naar huis, en vermoedelijk zitten ze ook in het onderstation van Fluvius dat zich in de wijk bevindt”, klinkt het.

Vivendo maakte ondertussen samen met de bevoegde stadsdiensten een rondgang in de wijk en heeft nu voorgesteld een gespecialiseerde bestrijdingsfirma in te schakelen. Maar volgens Vivendo kwam daar voorlopig weinig respons op. “Twee bewoners gaan akkoord, twee niet. En vier bewoners hebben nog niets laten weten”, klinkt het.

Groepsofferte

De voorzitter van Vivendo, burgemeester Dirk De fauw, bevestigt wel dat de factuur van 195 euro inderdaad voor de bewoners is. “Elke huurder moet er immers zelf over waken dat zijn grond ongediertevrij blijft. Maar als de bewoners ieder afzonderlijk zo’n verdelgingsfirma zouden inschakelen, dan zouden ze daarvoor nog veel méér betalen. Dit is een groepsofferte, een dienstverlening van Vivendo”, zegt hij. Dat de ratten van de achterliggende weide afkomstig zouden zijn, acht De fauw overigens weinig waarschijnlijk. “Op het moment dat er nieuwe meldingen waren, stond het gras er immers nog niet hoog. En ook dat beekje zal de oorzaak niet zijn, want dan zou het om muskusratten gaan. Een meer logische verklaring, is dat er ergens in de buurt iemand kippen of duiven houdt.” De fauw zegt zich voorts wel bewust te zijn van de overlast die de gevangenisbezoekers met zich meebrengen in de wijk. “Daarom ook wilden we hier dat dienstencentrum realiseren met onthaalfunctie voor de gevangenisbezoekers”, zegt hij. Het OCMW verwierf daarvoor een stuk grond van Vivendo dat echter – er was in 2015 al sprake van – nog altijd braak ligt. “Dat dossier zit momenteel geblokkeerd: er moet eerst een nieuw RUP opgemaakt worden.” Tot slot laat Vivendo ook nog weten dat het gras in de weide eerstdaags wordt gemaaid. “Ten laatste op 19 juli.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier