Bewoners De Plataan in Izegem worden zaterdag gevaccineerd

Directeur Bas Kindt van wzc De Plataan: “De vaccinatiebereidheid bij ons is zeer groot.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Directeur Bas Kindt van wzc De Plataan: “De vaccinatiebereidheid bij ons is zeer groot.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Philippe Verhaest

In WZC De Zonnewende in Meulebeke kreeg Monique Van Coillie als allereerste West-Vlaming de eerste dosis van het coronavaccin toegediend, nu zaterdag zijn zo goed als alle bewoners van De Plataan in Izegem aan de beurt. En dat stemt directeur Bas Kindt hoopvol. “We zien licht aan het einde van de tunnel.”

De Plataan kende sinds zondag 26 oktober een reeks Covid-19-uitbraken van Covid-19, terwijl het woonzorgcentrum tijdens de eerste golf volledig coronavrij was gebleven. “Tot eind december hadden we besmettingen op alle afdelingen, in totaal testten 87 van onze bewoners positief”, stelt directeur Bas Kindt (39).

“Daarvan zijn er 19 rechtstreeks aan Covid-19 overleden, vier stierven later omdat ze verzwakt waren van de infectie. Ook ons personeel bleef niet gespaard: 45 medewerkers raakten positief, goed voor een kwart van ons personeelsbestand. Sinds drie weken zijn we coronavrij en we kregen daardoor ook de kans om onze bewoners te vaccineren in het pilootproject van de overheid: de eerste dosis zaterdag 9 januari, de tweede volgt dan op 30 januari.”

Geruster hart

Iets wat Bas bijzonder opgetogen stemt. “We zien stilaan licht aan het einde van de tunnel. Vanaf nu kunnen kunnen we opnieuw vooruit kijken, al staan we natuurlijk nog voor erg belangrijke en drukke weken. Tussen 25 januari en 21 februari moet ook alle zorgpersoneel gevaccineerd worden, vanaf dan zullen we toch me een veel geruster hart kunnen werken.”

Zaterdag om 8.30 uur start de vaccinatieronde in De Plataan. “We mogen alle bewoners vaccineren die niet ziek zijn. Sommigen hebben een infectie van andere aard en zouden door het vaccin te verzwakt kunnen raken, gezien dit ook op het immuunsysteem inwerkt. Daarnaast zullen we ook de palliatieve bewoners niet vaccineren, dit is weinig zinvol. Normaal moet iedereen tegen de middag de revue gepasseerd zijn. Alle vaccins worden trouwens door onze personeelsleden en vrijwilligers geplaatst, onder het toeziend ook van onze Coördinerend Raadgevend Arts Nele Bollen.”

Eerste in de rij wordt Ludwig Vanden Eynde (73). “Hij is al sinds 2018 bewoner van De Plataan en testte in de loop van de voorbije maanden ook positief op corona. Gelukkig had hij amper last van symptomen, Ludwig had het vooral moeilijk met het feit dat zijn mobiliteit deels beperkt werd. Maar hij heeft alle begrip voor de maatregelen. Die zijn immers voor iedereen gelijk, beseft Ludwig ook.”

Historisch

Hoe dan ook wordt de vaccinatie van de eerste bewoner een historisch moment. “The only way is up”, glimlacht Bas Kindt. “Wanneer iedereen gevaccineerd is – en ook de buitenwereld zijn spuitje heeft gekregen – kunnen we weer meer activiteiten opstarten, meer bezoek toelaten…”

“Terugkeren naar een iets normalere wereld, met andere woorden. Qua vaccinatiebereidheid zit het bij ons trouwens zeer goed. Ruim 95 procent van onze personeelsleden wil zich laten vaccineren, bij onze bewoners benaderen we de 100 procent. Dat doet alleen maar het beste vermoeden.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.