Bewoners camping Marva 1 misnoegd omdat 57 chalets moeten verdwijnen

© DJ
Redactie KW

Verschillende bewoners zijn misnoegd dat 57 chalets op camping Marva 1 in Middelkerke afgebroken moeten worden, om plaats te maken voor nieuwe modellen. “Wij verblijven hier al 43 jaar, en nu jagen ze ons weg”, zucht Maria.

Wie camping Marva 1 langs de Duinenweg binnenwandelt, kan er niet naast kijken. Voor de chalets hangen zwarte vlaggen, aan de ramen hangen affiches met ‘Stop de sloop van mijn privé’ op. Vrijwel meteen worden we aangesproken door bewoners. “Het is een schande, mijnheer“, als ze zien als we de affiche lezen. “Kom gerust binnen in onze chalet. Een nieuwe keuken, een docuhe met sauna. En dit moeten we verplicht afbreken”, vertelt Marceline Bertamè (68), die al 18 jaar op camping Marva 1 verblijft. Niet de volledige camping moet verdwijnen. Wel 57 oudere chalets uit een bepaalde zone.

Verloederd

Maria Hoelebrandt (70) haalt een brief boven die de bewoners enkele weken geleden in hun bus kregen. “57 chalets moeten worden afgebroken wegens ‘in slechte staat’ en ‘niet meer verkoopbaar’. Wij wonen hier 43 jaar en hebben onze chalet altijd perfect onderhouden. Er zijn inderdaad enkele entiteiten in verloederde staat. Zoals na een sterfgeval, waarbij de erfgenamen het niet meer onderhouden hebben. Maar heel wat chalets zijn wél nog in goede staat”, zegt Maria.

Marie-Thérèse Naessens (80) bevestigt. “Wij wonen hier sinds 1985. De chalets zijn onze eigendom. Het afbreken van onze chalet kost al minstens 2.500 euro. Een nieuw model zal met alle kosten oplopen tot 70.000 euro. Dat kunnen en willen wij niet betalen. We hebben het goed zoals het nu is. De huurprijs voor de grond zal bovendien ook stijgen, van 2.400 tot 3.100 euro per seizoen. We verblijven hier van Pasen tot eind oktober, in de weekends en in de vakanties. Onze hele families genieten ervan. Het is jammer dat ook wij het slachtoffer zijn. Er was aanvankelijk sprake dat er tuinhuizen zouden komen in plaats van de verloederde chalets, maar die plannen gaan niet door. Helaas”.

Oplossing zoeken

Stefaan Brauwers, baas van Marva Parken, zit verveeld met de zaak. “De eerste chalets dateren van eind jaren jaren zestig en sommige zijn echt in slechte staat en raken niet meer verkocht. We moesten dus iets ondernemen en zijn al enkele jaren ons erover aan het beraden wat we zullen doen”, zegt Stefaan. “We hebben begrip voor de reactie van de bewoners van wie de chalet nog in goede staat is. Het probleem is echter dat we de hele zone van 57 chalets moeten aanpakken, omdat de entiteiten niet groot genoeg zijn als we er slechts enkele wegnemen. De percelen zijn te klein om tussenin te werken, en we moeten een nieuwe verdeling maken voor de ganse zone. In principe kunnen de chalets getransporteerd worden als ze in goede staat zijn, want zo werden destijds ook geleverd. De plannen zijn nog niet klaar. We zitten sowieso nog samen met de bewoners om een oplossing te zoeken voor iedereen“, besluit Brauwers.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier