Bewoners Assebroek waakzaam voor nieuwe inbraken

Redactie KW

We mogen het geen angstpsychose noemen maar de bewoners van Assebroek zijn toch bijzonder waakzaam nadat er sedert het begin van het jaar meer dan twintig inbraken en inbraakpogingen in deze Brugse deelgemeente plaatsvonden. “Als buurtbewoners proberen we elkaar en natuurlijk ook de politie zoveel mogelijk op de hoogte te houden”, klinkt het.

Deze week stelden Stad Brugge en Lokale Politie Brugge de lokale veiligheidsdiagnose en het Zonaal Veiligheidsplan voor aan pers en publiek; bij monde van burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en korpschef Dirk Van Nuffel. Daaruit leerden we dat nieuwe fenomenen zoals computercriminaliteit en de problematiek met transmigranten in Zeebrugge bijzonder veel aandacht zullen genieten van de Stad en de Lokale Politie de komende jaren. Maar net zoals drugs en verkeersonveiligheid blijft ook inbraak in gebouwen een echte prioriteit voor stadsbestuur en politie. Het aantal inbraken of pogingen daartoe blijft immers hoog. In het jaar 2018 waren er dat 310. “Het voorbije jaar waren er dat een zestigtal minder maar dat blijft eigenlijk nog altijd een pak te veel”, stelt korpschef Dirk Van Nuffel.

Daar waar inbraken voorheen vooral voorkwamen in de villawijken van Sint-Andries en Sint-Michiels, waar opritten naar de autosnelweg of expresweg niet ver uit de buurt zijn, telt de deelgemeente Assebroek de voorbije maanden enorm veel inbraken. Tijdens de voorstelling van de criminaliteitscijfers (en de onveiligheidsgevoelens) deze week liet politiechef Dirk Van Nuffel al verstaan dat er dinsdagnamiddag nog eens twee inbraken hadden plaatsgevonden in Assebroek. Intussen vernamen we dat de door de korpschef vernoemde inbraken eigenlijk inbraakpogingen waren. Deze pogingen deden zich volgens de woordvoerster van de Lokale Politie voor in de buurt van het Paalbos en Engelendalelaan, een buurt met veel alleenstaande woningen die de jongste weken en maanden bijzonder populair is bij inbrekers. Waarom Assebroek, en in zekere mate ook Sint-Kruis, de jongste tijd zo vaak een doelwit is voor inbrekers is bij de Lokale Politie ook nog niet helemaal duidelijk en wordt nog verder uitgezocht. “We gaan op zoek naar patronen en kijken of er linken zijn tussen de inbraken en inbraakpogingen”, zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter.

Bewoners Assebroek waakzaam voor nieuwe inbraken

We gingen zelf eens poolshoogte nemen in Assebroek en hielden halt in de Weidestraat; een straat waarvan we vernamen dat er de voorbije maanden al heel wat inbraken of pogingen daartoe hadden plaatsgevonden. We belden aan bij de alleenstaande woning, zeg maar ruime villa, waar het al oudere echtpaar Honoré De Vos en zijn echtgenote wonen. “Uiteraard hebben wij ook al van alles gehoord over die inbraken. Bij ons zelf is er ook ingebroken maar dat is echt wel al een heel lange tijd geleden”, zegt Honoré. “Dat moet dateren uit het jaar 2002; inderdaad al een hele poos geleden maar ik weet het toch nog altijd heel goed. Erg veel waren we niet kwijt want wij bewaren nauwelijks waardevolle spullen in huis en al helemaal geen cash geld. De inbrekers hadden wel een aantal zaken mee, wellicht buiten hun weten of wil om, die wel een bijzondere emotionele waarde hadden voor ons. Nadat we merkten dat er ingebroken was, hebben we uiteraard allemaal nieuwe en veiligere sloten laten installeren. Echt bang zijn we daardoor niet geworden maar als we verdachte zaken zien of horen melden we het wel aan de politie en natuurlijk ook aan de buurtbewoners hier. Er is hier overigens ook een buurtcomité waarmee we enkele keren per jaar samenkomen en uiteraard komt die problematiek dan ook aan bod. We houden elkaar goed op de hoogte“, klinkt het. “Wij zelf zijn sinds die inbraak gespaard gebleven van nieuwe inbraken of pogingen maar hier enkele woningen verder werd er enkele weken terug wel ingebroken in de alleenstaande woning van een hoogbejaarde dame; ze is intussen wel 93 jaar oud dacht ik.” We gingen aanbellen bij de dame in kwestie. De vrouw zag ons via de ramen in de woonkamer afkomen en was, enigszins te begrijpen, niet geneigd om de voordeur te openen voor onbekenden.

Bewoners Assebroek waakzaam voor nieuwe inbraken

De schrik zit er in Assebroek, zeker bij oudere en kwetsbare personen, dus duidelijk wel in. Iets verderop vernamen we van een bewoner, die ook anoniem wenste te blijven, dat er in de Congostraat, evenwijdig lopende straten en omgeving ook heel wat bewoners het bezoek kregen van inbrekers. Dat was onder meer het geval bij Nico Vandekeere. De man kreeg in november vorig jaar ongevraagd bezoek. “Intussen weten we dat de inbrekers die avond ook langsgeweest zijn bij de achterburen in de Congostraat. Die tuinen geven uit op elkaar, ze lopen in zeker zin in elkaar door”, vertelt Nico Vandekeere. “Het opmerkelijke is dat ze bij ons ingebroken hebben terwijl we gewoon thuis waren. Mijn vrouw en ik lagen boven te slapen. De inbrekers hebben blijkbaar het slot van de achterdeur geforceerd. Toen we ‘s morgens opstonden hadden we zelfs niet direct door dat er inbrekers waren langsgeweest. Er was immers niets overhoop gehaald; er waren geen lades of kasten opengetrokken en de kostbare elektronica stond nog op dezelfde plaats. Er lagen nochtans computers en dergelijke meer maar dat was allemaal niet verdwenen. We merkten het pas toen we in de keuken kwamen en zagen dat de achterdeur geforceerd was. In de tuin was er ook wel een en ander omgewoeld merkten we. Ik denk dat de inbrekers die nacht gevlucht zijn doordat ze misschien toch iets gehoord hebben van ons. Misschien dat we op dat moment, totaal onwetend, een licht hebben aangestoken, ons draaiden in bed of naar het toilet gingen… Wie zal het zeggen. In ieder geval hadden ze quasi niets mee. Maar het blijft wel onaangenaam natuurlijk. Daarna hebben we overal nieuwe en degelijke sloten geïnstalleerd, ook op de ramen, en ik heb alarmen geplaatst die dus een duidelijk en luid signaal geven. Er hangen ook hier en daar camera’s. Echt bang ben ik er niet van geworden; ik ben nooit een bange wezel geweest, maar we letten intussen wel wat meer op wie er komt en gaat in de straat en als buren proberen we elkaar op de hoogte te houden.”

https://www.youtube.com/watch?v=iUzk2n96L1w

(PDV / Foto’s en video JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier