Bewoners Albertpark halen eerste slag thuis in strijd tegen De Vlaamse Waterweg

De wateroverlast in het Albertpark gijzelt de buurt al jaren. Op de foto herkennen we buurtbewoners Nathalie Mattheeuws, Tom Supply, Geert Vandepitte, Sebastian Demeyere met dochter Isabeli en George Lokende. © KDS
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

De Vlaamse Waterweg is op 14 januari veroordeeld tot de aanleg van een collectieve drainage aan het Albertpark in Kortrijk. De Stad Kortrijk is intussen samen met het Guldensporencollege bezig met de aanleg van een drainage op de gronden van het college, waar nu een openbaar fietspad doorheen loopt. Een overwinning voor Vandepitte en de andere schadelijders van de Leiewerken, “maar de strijd is daarmee nog lang niet gestreden,” zo zegt hij.

Geert Vandepitte vertelde onlangs nog in KW over de jarenlange strijd die hij voert tegen de overheid, omdat zijn woning en die van vele van zijn buren sinds het begin van de Leiewerken met helse waterproblemen geconfronteerd worden. Eerder verklaarde de rechter dat de stad Kortrijk niet aansprakelijk kan gehouden worden, en richt het proces zich vooral tegen de Vlaamse Waterweg, de overheidsdienst verantwoordelijk voor het beheer van de waterwegen in Vlaanderen.

De Vlaamse Waterweg (DVW) moet binnen 8 maanden na betekening van het vonnis de drainage aanleggen. Als de overheidsinstantie deze verplichting niet nakomt, dient ze een dwangsom te betalen van 500 euro per dag. Geert Vandepitte is blij met de beslissing van de rechter, maar betreurt dat de rechter niet is ingegaan op de vraag om deze werken te laten uitvoeren onder toezicht van een gerechtsdeskundige. “Dit is een spijtige zaak omdat DVW in deze en andere zaken van de Leiewerken de afgelopen 20 jaar niet altijd heeft geschitterd op vlak van deskundigheid,” zo zegt hij. “Positief is dan weer dat de rechter eindelijk een einde stelt aan de jarenlange vertragingsmanoeuvres omtrent de oplossing van het grondwaterprobleem in het Albertpark en het aanpalende Guldensporencollege.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Het Albertpark wordt al jaren geteisterd door wateroverlast. Sinds de grootschalige Leiewerken in het Kortrijkse stadscentrum is alleen maar erger geworden. Onze reporter Kurt Vandemaele sprak met Geert Vandepitte en zijn buren. "Als het regent, staat alles hier onder water. Het heeft geen zin om mijn huis te renoveren… 't Is allemaal weggesmeten geld."

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/albertpark-verzuipt-al-20-jaar-door-de-leiewerken-het-water-blijft-ons-martelen/article-longread-352929.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Vrijdag 21 december 2018

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/1048210542043695/500

Grondwaterprobleem

Omdat hij nergens gehoor vond met zijn klachten, en het vele procederen niets opleverde, bundelde Geert Vandepitte de voorbije maanden alle info over het wassende water in een blog die leest als een thriller: Man met Pomp. Daar vertelde hij eerder dat de drainage waarvan nu sprake eigenlijk tegelijk moest aangelegd zijn met de bouw van de nieuwe Diksmuidekaai waarvan de werken al in 2000 zijn aangevat. De nieuwe kademuur is een waterdichte betonnen en stalen constructie die 13 meter diep tot in de kleilaag reikt. De oude kademuren van de Leie bestonden louter uit een houten staketsel waar bovenop bakstenen wanden waren gemetseld: hier had het grondwater van het hinterland (Albertpark, campus Guldensporencollege en de voormalige campus Sint-Maarten van ziekenhuis AZ Groeninge) vrije baan had richting Leie. Sinds de nieuwe constructie kan dit grondwater niet meer weg.

De drainage volstaat niet

Die drainage is een goed zaak. Maar Geert Vandepitte gelooft niet dat het alle waterproblemen aan het Albertpark daarmee opgelost zullen zijn. “De drainage kan een oplossing voor het grondwaterprobleem, maar er moet ook nog een oplossing komen voor de afvoer van het hemelwater van datzelfde hinterland. Die afvoer gebeurde destijds via een oud rioolstelsel dat vroeger in de Leie uitmondde, maar in 1998 bij de start van de Leiewerken per abuis werd afgedamd. Sinds 2015 bij de start van nieuwe werken op de campus van het college (K-Tower, renovatie historische feestzaal, nieuwbouw Burg. Vercruysselaan) is de situatie in het Albertpark dramatisch verslechterd. Sommige eigenaars moesten soms weken aan een stuk dagelijks elk tot 40.000 liter water uit hun kelder pompen.”

Het is volgens Geert Vandepitte onbegrijpelijk dat de gerechtsdeskundige ook het probleem van het hemelwater niet heeft aangepakt, herhaalt Vandepitte de klacht die hij eerder in KW verwoordde. “Maar tijdens de gerechtelijke expertises nav. de schadegevallen door de Leiewerken zijn wel meer vreemde dingen gebeurd. Hij brengt daarover uitvoerig verslag op zijn ‘Man met Pomp’. “Tijdens de eindpleidooien voor de rechtbank heeft de raadsman van DVW uiteindelijk na al die jaren toch moeten toegeven dat een drainage alleen niet zal volstaan om de wateroverlast van het Albertpark en omliggende op te lossen.”

De stad is buiten schot

Geert wijst er nog eens op dat er momenteel gesprekken lopen tussen DVW en de stad over de aanpak van het probleem van de hemelwaterafvoer. En daarbij haalt hij nog eens uit: “Door die bedenkelijke gerechtsexpertise heeft de rechter de stad in het tussenvonnis van 2013 buiten de procedure geplaatst. Zowel DVW als stad zou nu elk opnieuw een expert aanstellen. Maar voorlopig hebben we over dit luik van het dossier van de wateroverlast geen verder nieuws. We mogen veronderstellen dat beide partijen zich vooral ook juridisch willen indekken. Wat niet wegneemt dat we in droge periodes hier in het Albertpark per eigenaar nog steeds tot 5.000 liter per dag uit de kelder mogen wegpompen.”

Over de schade die Vandepitte en andere bewoners uit de buurt jarenlang hebben opgelopen, wilde de rechtbank voorlopig nog geen uitspraak doen. Patrick Verhamme, de advocaat van Geert Vandepitte liet aan zijn klant weten dat “de overige punten van de voor u gestelde vordering pas kunnen worden beoordeeld na uitvoering van de werken, zodat u desbetreffend een voorbehoud wordt verleend voor de schade en/of genotsderving die op heden nog niet zijn begroot.”

De advocaat wil er nu in eerste instantie op toezien dat de betekening van het vonnis aan een gerechtsdeurwaarder wordt overgemaakt “gezien deze betekening nodig is om de uitvoeringstermijn van 8 maanden te laten lopen, te meer de daaraan gekoppelde dwangsom van 500 euro per dag vertraging in de uitvoering.” Wordt dus zeker nog vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier