Bewoner van Torhouts woonzorgcentrum test positief op Covid-19

De afdeling Champagne 2 van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus kan tot en met vrijdag niet meer bezocht worden. © foto JS
Johan Sabbe

Dankzij efficiënte maar menselijke maatregelen was het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus er tot nu toe in geslaagd om tijdens de tweede coronagolf besmettingen te voorkomen. Helaas heeft nu toch een rusthuisbewoner positief getest op Covid-19.

“We volgen de situatie op de voet”, zegt schepen van Ouderenzorg Joost Cuvelier. “Net als tijdens de eerste coronagolf hebben we in het woonzorgcentrum het voorziene draaiboek bij besmettingen opgestart.”

Bewoners van afdeling Champagne 2 preventief in afzondering

Een bewoner werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in het ziekenhuis opgenomen en heeft daar de positieve test afgelegd. Het stadsbestuur en de directie van het woonzorgcentrum hebben in overleg met de coördinerende raadgevende arts meteen beslist om preventief alle bewoners van de getroffen afdeling, Champagne 2, in afzondering te plaatsen.

“De bewoners, personeelsleden, vrijwilligers en stagiairs van die afdeling werden al een eerste keer getest en zullen woensdag opnieuw een test ondergaan”, aldus de schepen. “Tot en met vrijdag mogen de senioren van de bewuste afdeling geen bezoek meer ontvangen. De bezoekregeling voor de andere afdelingen blijft ongewijzigd. Het team van het woonzorgcentrum houdt de vinger aan de pols en treft alle nodige maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen.”

Centrum voor dagverzorging zeker tot en met 11 november dicht

Vorige week werd al beslist om het centrum voor dagverzorging De Oase te sluiten en dit minstens tot en met woensdag 11 november. Er werden namelijk coronabesmettingen vastgesteld bij twee gebruikers en een personeelslid.

“De senioren die een beroep doen op het dagverzorgingscentrum behoren tot een bijzonder kwetsbare groep”, verduidelijkt Joost Cuvelier. “Het is onze bekommernis om hen in de meest veilige omstandigheden te kunnen ontvangen. Logisch dat we na de vaststelling van drie besmettingen uit voorzorg de deuren van De Oase gesloten hebben. De gebruikers werden persoonlijk gecontacteerd en waar nodig voorzien we bijstand onder de vorm van gezinszorg en/of warme maaltijden aan huis.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.