Beweging #WeAreFreedom betoogt tegen coronamaatregelen

De groep verzamelde aan het stadhuis. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zondagnamiddag hield de onafhankelijke beweging #WeAreFreedom op de pui van het stadhuis in Kortrijk een protestactie tegen de coronamaatregelen. “Wij ijveren ervoor dat iedereen vrij moet zijn om verse lucht te kunnen inademen”, luidt het.

De vereniging ondersteunt de verschenen artsenbrieven als het Coronamanifest waarin gevraagd wordt ieders recht om verse lucht in te ademen te respecteren, voor een vernieuwde kijk op gezondheid, een betere preventieve gezondheidszorg en niet enkel nieuws geven over besmettingscijfers. “We maken ons sterk dat we daarvoor een draagvlak hebben en blijven kritische vragen stellen, want we stellen de maatregelen rond corona, onder meer de mondmaskerplicht dus, in vraag. We eisen het recht om zelf te beslissen wat goed voor ons is “, zegt Hanne Liebrecht, een van de initiatiefnemers van #WeAreFreedom, een apolitieke en onafhankelijke beweging die toevallig ontstond.

Meer bewegingsvrijheid

“Enkele vriendinnen en ikzelf ontmoetten veel mensen die het moeilijk hebben met de vele, soms onduidelijke en strenge maatregelen rond corona. Soms lijkt het of ieders leven in gevaar is. We zijn bezorgd. We vragen meer bewegingsvrijheid voor het normaal mogen en kunnen uitvoeren van onze job, recht op inkomen en tegen angstzagerij. Het draait rond toestanden op werkvlak, schoolgaande jeugd, verenigingen die geen inkomen hebben, cultuur, vrije beroepen, kunst, de toerismesector, mensen die geïsoleerd raken. Daarbij ontstaan er ook fysische, psychische en materiële problemen, smetvrees, faillissementen en werkloosheid. Veel mensen hebben geleden of lijden.

Beweging #WeAreFreedom betoogt tegen coronamaatregelen
© KDS

Met de betoging wil #WeAreFreedom de aandacht trekken van de overheid. “We vragen dat ze deze zaken naderbij bekijken en rekening houden met onze verzuchtingen en deze van een groot deel van de bevolking. Wij vragen de overheid te luisteren naar het verhaal van de mensen. Er moet overleg gepleegd worden. Veel mensen durven zich niet uitspreken, dat moet wel kunnen. Iedereen moet zijn eigen vrijheid kunnen behouden.”

https://www.youtube.com/watch?v=KUiJYES7-6g

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier