Beweging.net verzamelt kurken in Deerlijk

Beweging.net Deerlijk pakt uit met een grootschalige inzamelingsactie van kurken. Van links naar rechts bemerk je Ingrid Deroubaix, Marc Coppens, Martine Denijs, Fabienne Balcaen, Ann Accou, Alain Vanovertveldt en Kaat Olivier. © DRD
Redactie KW

Beweging.net Deerlijk organiseert, net zoals in veel andere West-Vlaamse gemeenten, een grootschalige kurkinzameling.

“Jaarlijks gaan in West-Vlaanderen zo’n 19 miljoen kurken de vuilbak in”, verduidelijkt Alain Vanovertveldt. “Tachtig procent van de mensen is er zich niet van bewust dat kurk kan worden gerecycleerd en niet nodeloos in de vuilnisbak hoeft te belanden. Beweging.net wil iedereen sensibiliseren en daarom worden er inzameltonnen geplaatst op verschillende toegankelijke locaties in Deerlijk.”

“Beweging.net West-Vlaanderen, De West-Vlaamse Milieufederatie en de Provincie West-Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor dit groots inzamelproject. Onder de slogan ‘Mag ik deze kurk van jou?’ willen we in West-Vlaanderen jaarlijks één miljoen kurken ophalen. Dat is gemiddeld één kurk per West-Vlaming. Op termijn wil men kurken volledig uit de afvalzakken doen verdwijnen. Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Het is een beperkt beschikbaar natuurlijk materiaal, dat perfect kan worden gerecycleerd tot duurzaam isolatiemateriaal.”

Vier locaties

De vrijwilligers van Beweging.net Deerlijk zijn peter van enkele inzameltonnen die werden geplaatst op verschillende locaties in Deerlijk. De inzameltonnen werden gemaakt uit recyclagehout door de leerlingen houtbewerking van Dominiek Savio in Gits. De vrijwilligers van beweging.net controleren regelmatig de bakken en brengen de ingezamelde kurken naar het lokale containerpark. Via de afvalintercommunales komen de kurken terecht bij De Vlaspit. Dat is een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel waar mensen die hun weg niet gemakkelijk vinden naar de reguliere arbeidsmarkt, de kurken sorteren en daarna recycleren tot duurzaam isolatiemateriaal.

“Over de hele provincie werden zo’n 350 inzameltonnen geplaatst, die regelmatig door de vrijwilligers van beweging.net worden leeggemaakt. In Deerlijk staan er boxen in het gemeenschapscentrum d’Iefte, het buurthuis De Statie, het buurthuis Sint-Lodewijk en het buurthuis De Wieke”, rondt Alain Vanovertveldt af.

(DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.