Beweging.net haalt kurken op

Voorzitter Katrien Van Steenkiste en schepen Katrien Talloen met enkele medewerkers van Beweging.net en peters en meters van de actie en de vertegenwoordigers van 't Gezelletje die mee de actie steunen. © (Foto PH)
Redactie KW

Jaarlijks gaan in West-Vlaanderen zo’n 19 miljoen kurken de vuilbak in. 80 % van de mensen is er zich niet van bewust dat kurk apart kan verzameld en gerecycleerd worden, en niet nodeloos in de vuilnisbak hoeft te belanden. Met de actie: ‘Mag ik deze kurk van jou?’ wil Beweging.net in samenwerking met de provincie en de West-Vlaamse milieufederatie in eerste instantie jaarlijks 1 miljoen kurken ophalen. Op termijn wil men de kurken volledig uit de afvalzakken houden.

Katrien Van Steenkiste, voorzitter van de Oostkampse Beweging.net, geeft ons wat uitleg over de actie die in onze provincie wordt georganiseerd: “Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik die in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Het is een beperkt beschikbaar natuurlijk materiaal met bijzondere kwaliteiten. De kurken worden ingezameld en gerecycleerd, vooral om te hergebruiken als duurzaam isolatiemateriaal. De verwerking gebeurt via sociale tewerkstelling. Deze actie wil op een jaar tijd één miljoen kurken inzamelen in West-Vlaanderen, ongeveer één kurk per inwoner. Dat moet het eerste jaar zeker haalbaar zijn. In Oostkamp geven we alvast het goede voorbeeld. Van de 350 inzamelboxen uit gerecycleerd hout staan er al 12 in Oostkamp. De boxen krijgen een plaats in ontmoetingscentra, scholen, bibliotheken en andere openbare plaatsen.

Eens de box vol is, brengen vrijwilligers de kurken naar hun containerpark van waaruit de ingezamelde kurken (met de steun van Mirom) vertrekken naar ‘De Vlaspit’, een maatwerkbedrijf in Scherpenheuvel-Zichem dat mensen met een beperking tewerkstelt. Daar worden de kurken gesorteerd en verwerkt tot granulaat, die vooral als isolatiemateriaal gebruikt wordt. Kurk als isolatiemateriaal is zeer duurzaam en vermindert het energieverbruik. We willen de mensen aanzetten om hun kurken te deponeren in een inzamelbox in de buurt. Voor elke verzamelbak hebben we een vrijwilliger van Beweging.net die als ‘peter’ of ‘meter’ de kurken op tijd en stond naar het containerpark brengt om ze te laten recycleren.

In Oostkamp vind je de boxen in de scholen De Kiem (Ruddervoorde), De Sprong (Waardamme), De Zonnewijzer en De Dobbelsteen (Baliebrugge), Middenschool Sint-Pieter (Oostkamp) en De Vaart (Moerbrugge). Ook nog in ontmoetingscentra ‘t Gezelletje, Tope en ‘t Pleintje en bij drankenhandelaars Reso, wijnen Deprez en Delhaize (Kieskeur) Oostkamp.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier