Beweging.net geeft kurk toekomst

Het team van Beweging.net Menen-Lauwe-Rekkem stelde dinsdag de lokale kurkenactie voor. We herkennen van links naar rechts Frans Vander Beken, Vincent Dumortier, Paul Maxy, Dorine Leman, Berenice Bogaert, Chantal Deman, Herwig Vijsen, Wieland Fisher, Sonja Debeuf, Dieter Demeyere, Joan Vander Beken en Willy Ugille. Jelle Vandewiele en Jesse Gheysen zitten vooraan. © WO
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Hoe vaak gooien we, onachtzaam, een kurk in de prullenmand? Wie van ons heeft nog nooit een kurk op de fles laten zitten en die zo in de container gegooid? Het lijkt iets banaals, maar kurk kan een erg productief tweede leven leiden. Dankzij de Meense, Lauwse en Rekkemse Beweging.net-afdeling wordt het allemaal iets eenvoudiger.

Het houdt de bubbels in de fles vast en zorgt ervoor dat de wijn heerlijk fruitig blijft: de kurk. Ook het stopsel op je fles wijn kende echter ooit een natuurlijk bestaan. Kurk groeit, wordt geoogst en wordt verwerkt tot allerlei producten. Als het van Beweging.net afhangt, keert die kurk na gebruikt terug naar zijn roots. Bernice Bogaerts stelt dan ook met trots het lokale kurkinzamelproject voor.

“De kurkeik wordt, op zijn piek, tot wel 20 meter hoog. Een kolos van de natuur die ons zoveel geeft. Helaas belanden heel wat kurken nadien gewoon tussen het huisvuil, terwijl ze nog meer dan hun nut kunnen hebben”, legt ze uit. Wat ooit begon als een dop op een fles, kent na recyclage een volledig andere toepassing. “Misschien weten de mensen het niet, maar kurk is een gegeerd product in de bouwindustrie, vooral als isolatiemateriaal“, vult Bernice nog aan. “Het is een natuurlijk product en heeft prima isolatiewaarde. In verkruimelde vorm kan het worden gebruikt om, door middel van industriële spuiten, volledige woningen te isoleren. Ecologisch op zoveel verschillende vlakken, met een extra voordeel van formaat.”

Naar Mariënstede

Dat voordeel komt in de vorm van sociale werkgelegenheid, waar vooral de vzw Mariënstede de vruchten van kan plukken. Dieter Demeyere, actief als therapeut bij de vzw, verwelkomt het kurkinitiatief dan ook met open armen. “Vzw Mariënstede beschikt over aangepaste ateliers, die werkgelegenheid verschaffen aan mensen met beperkingen. Kurk speelt daar een sleutelrol in“, aldus Dieter. Het banale product dat we al te vaak weggooien, biedt dus heel wat mogelijkheden voor de bewoners van Mariënstede. “Onze bewoners sorteren de kurken en gaan die nadien volledig gaan verwerken. We proberen zoveel mogelijk grondstoffen te recupereren om die dan te verwerken tot kurkvezels.”

Onschatbare waarde

“Die vezels worden op hun beurt verkocht via de gespecialiseerde bouwhandel om een tweede leven te kennen als isolatiemateriaal. Het verwerken zorgt er niet alleen voor dat onze bewoners voortdurend hun motorische en mentale vaardigheden kunnen aanscherpen, het zorgt ook voor de nodige financiën om onze vzw draaiende te houden. Een verzamelactie zoals die van Beweging.net is dan ook meer dan alleen maar recycleren. Voor ons is het van onschatbare waarde.”

Info: Wie zelf zijn steentje wil bijdragen kan zijn verzamelde kurken binnenbrengen in een van de verzamelpunten die over Groot-Menen verspreid staan. Meer informatie of afgifte punten zijn terug te vinden op www.west-vlaanderen.be/kurkinzameling

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier