Bewegen op Verwijzing helpt Poperingse bewoners meer bewegen

© MD
Redactie KW

Poperinge is gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van Poperinge met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

De bedoeling van Bewegen Op Verwijzing is de ‘zittende’ Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. “Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing”, zegt schepen van Welzijn Bryan Vanderhaeghe (Samen).

Heel lage tarieven

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan voortzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op zeven uur individuele begeleiding.

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach slechts 5 euro per kwartier voor een individuele sessie en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij of zij een extra korting.

Poperinge diende daarvoor een dossier in bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. In dat dossier staat wie als coach aan de slag kan, hoe de huisartsen geïnformeerd zullen worden en hoe het initiatief voor iedereen toegankelijk zal zijn. Uit de evaluatie van de eerste projecten in andere steden bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier