Beweegcoaches rukken op: “Meer bewegen begint echt bij dagelijkse taken”

Tessa De Schipper (Menen en Wevelgem), Lies Victor (Anzegem en Waregem) en Lieze Mertens (Harelbeke en Kuurne) zijn de beweegcoaches voor de regio. © JA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Lieze Mertens is sinds kort beweegcoach in Harelbeke en Kuurne. Ook in zeven andere gemeenten zijn beweegcoaches aan de slag. Op doorverwijzing van de huisarts maakt zij samen met mensen die meer willen bewegen een haalbaar plan op. “Meer bewegen heeft talrijke voordelen voor onze gezondheid en je hoeft er niet altijd je sportschoenen voor boven te halen”, klinkt het.

Op dit moment zijn er tien beweegcoaches aan de slag in negen gemeentes in Zuid-West-Vlaanderen. Harelbeke, Kuurne, Kortrijk, Menen, Wevelgem, Wervik, Wielsbeke, Waregem en Anzegem hebben er al eentje. In 2016 maakte de Vlaamse overheid 4,5 miljoen euro vrij voor het project ‘Bewegen op Verwijzing’. Logo Leieland (Lokaal Gezondheidsoverleg) en W13 (de verzameling van veertien OCMW’s en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk) bouwden het project uit in een samenwerking met de lokale huisartsen.

“Vanuit de OCMW’s en het CAW zien wij de invloed van een gezonde levensstijl op de levenskwaliteit”, vertelt bestuurslid van W13 en Harelbeeks OCMW-voorzitter Dominiek Windels. “Wij scharen ons achter de visie van de Wereldgezondheidsorganisatie die zegt dat we de klemtoon moeten leggen op gezonde burgers in plaats van op het behandelen van zieke burgers. De beweegcoaches proberen bewegen te integreren in het dagelijkse leven.”

Kloof verkleinen

Een belangrijke taak is weggelegd voor de huisartsen. “Zij kunnen cliënten met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach”, zegt Diederik Derijcke van Logo Leieland. “We streven ernaar dat de doorverwijzing ingebed wordt naast de andere behandelingen of medicijnen. Bewegen bestrijdt niet alleen de ziektes van deze tijd maar studies wijzen ook uit dat je je er mentaal beter door voelt.”

Bij kwetsbare groepen schrikt het financiële plaatje van begeleiding of een sportclub af. Het project wil dan ook de gezondheidskloof helpen verkleinen. Kwetsbare groepen betalen voor 7 uur individuele coaching 28 euro, andere deelnemers 140 euro. Om de drempel zo laag te houden is het mogelijk om met een simpel sms’je te vragen om gecontacteerd te worden. “In de gemeentes waar nog geen beweegcoaches zijn aangesteld, kunnen huisartsen doorwijzen naar een coach uit een andere gemeente. Uiteraard hopen we dat op termijn dat zij ook meestappen in het project.”

In verschillende gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen deden beweegcoaches de voorbije weken hun intrede.
In verschillende gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen deden beweegcoaches de voorbije weken hun intrede.© JA

“Je hoeft zeker niet in sportkledij te komen”

“Deelnemers moeten een voorschrift van de huisarts hebben maar ook kinesisten, thuisverplegers en OCMW-medewerkers kunnen de mensen naar de beweegcoaches toeleiden”, aldus Diederik nog. “Zij hebben de sleutel in handen om mensen te motiveren om naar de huisarts te stappen en het traject op te starten.”

Wie zich laat begeleiden door een beweegcoach mag geen personal coach en een sportieve training verwachten. De beweegcoach maakt samen met de deelnemer een plan op om meer beweging te brengen in het dagelijkse leven. “De tips en voorstellen die een beweegcoach doet hangen af van persoon tot persoon. Dat kan gaan over met de hond gaan wandelen, fietsen naar het werk, boodschappen doen te voet doen tot deelnemen aan sportlessen of zich inschrijven in een club”, zegt de Kortrijkse beweegcoach Philippe Mattelaer. “Je kan het vergelijken met hoe een diëtist te werk gaat, deelnemers hoeven zeker niet in sportkledij op gesprek te komen”, vult Diederik Derijcke aan.

Stappenteller

Lieze Mertens is samen met collega Tiemen Esprit beweegcoach voor Harelbeke en Kuurne. Ze behaalde twee masters, in lichamelijke opvoeding en in gezondheidsbevordering en voorlichting, en werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. “In Kuurne heb ik sinds juni al vijf mensen gecoacht en in Harelbeke sinds september drie. Vanuit mijn achtergrond wilde ik de theorie omzetten in de praktijk. Ik zal eerst luisteren en samen met de deelnemer kijken waar we dingen kunnen veranderen.”

“Ik geef bijvoorbeeld vrij snel een stappenteller mee maar wanneer mensen voorstellen niet zien zitten dan kijken we hoe we het kunnen aanpakken op een andere manier. Het hangt echt af van persoon tot persoon.” Lieze werkt in Kuurne vanuit dienstencentrum Ter Groenen Boomgaard en het Sociaal Huis, in Harelbeke vanuit het gemeentehuis en dienstencentrum De Vlinder.

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier