Bewakingsagenten helpen politie een handje in Koksijde

Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust, de bewakingsagenten Hannes en Nathan en commissaris Geert Verslype. © EDK
Redactie KW

Veel politiekorpsen kampen al jaren met een ernstig personeelstekort, ook aan de kust, maar in enkele politiezones hebben ze daar iets op gevonden. Zo zijn in Koksijde sinds begin dit jaar enkele bewakingsagenten van Securitas aan de slag ter ondersteuning van het vaste politiekorps.

In de politiezone Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) zijn sinds begin dit jaar twee private bewakingsagenten van Securitas actief, 24 uur per dag en zeven op zeven. Een unicum, want nergens in het land wordt al zo nauw samengewerkt met privéfirma’s. Volgens commissaris Geert Verslype, verantwoordelijk voor de snelle respons en het onthaal, verloopt de samenwerking vlot. “Het is en blijft niet simpel mensen uit de privésector en politiemensen samen te brengen. Het vergt een grote aanpassing, maar ik denk dat we een goede taakverdeling ingevoerd hebben.”

De bewakingsagenten hebben vooral taken aan het onthaal. “Zij krijgen het fysiek onthaal in handen tussen 19 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s morgens. Ze staan ook in voor de bewaking van het politiecommissariaat. Binnen en buiten zijn zo’n 150 camera’s aangebracht die vanuit de dispatching door bewakingsagenten bekeken worden. Ook het toezicht rond het gebouw wordt door bewakingsagenten uitgevoerd”, zegt Verslype. “Onze politiezone is ook elk moment van de dag telefonisch bereikbaar. Wie het commissariaat belt met een administratieve vraag zal te woord gestaan worden door een private veiligheidsagent. Indien nodig kan de persoon aan de andere kant van de lijn doorverbonden worden met een politiemedewerker.”

Toespitsen op de kerntaken

Volgens de commissaris komen er in de toekomst nog twee veiligheidsagenten bij. “En we kunnen ze gebruiken, want momenteel zitten er negen agenten van ons in de West-Vlaamse politieschool voor een opleiding tot hoofdinspecteur. Daarnaast hebben we momenteel vier man te kort bij de interventiepolitie. Dat betekent dat we 13 mensen missen”, gaat Verslype verder. “Als we dan vier bewakingsagenten in kunnen zetten, helpt dat ons enorm. Op die manier kunnen onze agenten zich toespitsen op de kerntaken. Ook de personeelskost wordt gedrukt. In juni recupereren we zeven van de inspecteurs die in de politieschool zitten. Daarnaast komt er een hoofdinspecteur over van Middelkerke. Met de zomer in het vooruitzicht geen overbodige luxe.”

(JRO)

Wat in andere zones?

DAMME/KNOKKE-HEIST: Deze zone werkt al sinds 2002 samen met een private bewakingsfirma voor opdrachten op het strand. In de paasvakantie vorig jaar was er nog een proefproject waarbij bewakingsagenten de uitgaansbuurt in de gaten hielden. Dat werd stopgezet wegens onduidelijkheden in de wetgeving.

BLANKENBERGE/ZUIENKERKE: In Blankenberge werd de bewaking van het strand enkele jaren geleden uit handen gegeven aan een private bewakingsfirma. Zij stonden onder meer in voor de bewaking van de strandcabines. Na verloop van tijd werd dat stopgezet en er zijn geen nieuwe plannen voor samenwerking.

BREDENE/DE HAAN en MIDDELKERKE: In beide politiezones zijn er geen plannen om bewakingsfirma’s in te zetten.

OOSTENDE: Momenteel zijn er geen concrete plannen. Er wordt wel overwogen of bewakingsagenten, in het kader van een nieuwe bewakingswet, ingezet kunnen worden om camerabeelden te bekijken tijdens grote evenementen. .

KOUTER: (Gistel/Oudenburg/Jabbeke/Ichtegem): Er is een bewakingsfirma actief op de snelwegparkings in opdracht van de gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier