Bevrijding van Ploegsteert en Armentiers herdacht in Le Bizet

© (Foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Zaterdagvoormiddag werd in Le Bizet de bevrijding van Ploegsteert en Armentiers herdacht. Hoogwaardigheidsbekleders van zowel Belgische als Franse kant waren op de herdenking aanwezig.

De herdenking vond plaats aan het monument dat zich situeert, pal op de grens tussen België en Frankrijk, tussen beide voormalige douaneposten. Op 6 september 1944 werden zowel Ploegsteert als Armentiers door de geallieerde troepen bevrijd en kwam hiermee een einde aan de jarenlange, Duitse bezetting. Aan het monument, dat in 1986 werd opgetrokken, worden de gevallen helden van de Tweede Wereldoorlog jaarlijks herdacht.

Terwijl de Marseillaise en de Brabançonne door de luidsprekers klonk, legden Komense burgemeester Alice Leeuwerck en haar Franse collega Bernard Haesebroeck bloemenkransen neer aan de sokkel van het monument. Ook een delegatie van de regionale overheid en het Franse parlement waren op de ceremonie aanwezig.

De herdenking, een jaarlijkse traditie, viel in het bijzonder op door het mondmasker dat iedere aanwezige droeg. In Komen gelden strenge maatregelen in de strijd tegen het coronavirus en is het dragen van een mondmasker, op alle openbare plaatsen, verplicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier