Bevolking kust stijgt (bijna) overal, aantal Bredenaars sinds 1980 verdubbeld

Aan de kust is er heel wat vastgoedaanbod op de markt, zowel oud als nieuw, zoals dit project Ostendia op de kop van 't Sas in Bredene. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

In zeven van de tien kustgemeenten is het aantal inwoners in 2018 gestegen. Grootste stijgers zijn Bredene en Zeebrugge, Knokke-Heist en Koksijde moeten het met minder inwoners doen. In De Haan zijn nog geen cijfers beschikbaar. De bevolkingsstijging gaat gepaard met het stijgend aantal vastgoedtransacties, zegt notaris Bart van Opstal. “Meer en meer mensen komen aan het einde van hun beroepscarrière, of zodra ze gepensioneerd zijn, naar de kust of maken ervan hun tweedeverblijf hun woonplaats.”

Zeven van de tien kustgemeenten hadden op 1 januari 2019 meer inwoners dan een jaar eerder. Zeebrugge telt 82 zieltjes meer of 3,42 procent erbij, Bredene ziet zijn bevolking met liefst 287 eenheden of 2,91 procent toenemen. En dat voor het 39ste jaar op rij. Maar ook De Panne (+2,39) of Nieuwpoort (+2,33) kenden in 2018 een behoorlijke groei. Enkel Knokke-Heist (-0,27 procent) en Koksijde (-0,97 procent) noteren een lichte daling van het aantal inwoners. Niet toevallig de twee meest vergrijsde gemeenten aan zee.

Conclusie: de kust is hip. Want in de meest vergrijsde regio van het land is de bevolkingstoename niet meteen te danken aan een geboorte-overschot. Zelfs in Bredene, de jongste gemeente van de kust, komen met 163 geboorten tegenover 161 overlijdens, amper meer baby’s ter wereld dan dat er mensen hun laatste adem uitblazen. Wel vestigen alsmaar meer mensen zich met plezier aan de kust. En dat blijkt ook uit het aantal vastgoedtransacties, die netjes worden bijgehouden door Fednot, de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Tweedeverblijf

In 2016 en 2017 werd aan de kust meer vastgoed verkocht dan het jaar daarvoor. “Voor 2018 hebben we nog geen kustcijfers, wel voor heel West-Vlaanderen, waar er 4,5 procent meer transacties waren. De kust maakt daar natuurlijk een belangrijk deel van uit”, weet Bart van Opstal, notaris in Oostende en woordvoerder van Fednot. “We zien dat heel wat mensen uit het binnenland een tweedeverblijf kopen aan de kust, liefst iets recent of nieuwbouw. Dat is geen nieuwe trend, maar we merken wel dat er ook meer aanbod op de markt is, zowel bestaand als nieuwbouw. Daarnaast domiciliëren inderdaad meer mensen zich aan de kust, meestal aan het einde van hun beroepscarrière of als ze een paar jaar gepensioneerd zijn. Dat doen ze om hun vastgoed efficiënter te maken. Aan hun al wat oudere woning in het binnenland zijn zorgen op het vlak van onderhoud, renovatie, energiemaatregelen… Dan is een nieuw appartement aan de kust een aantrekkelijk alternatief.”

Jonge gezinnen vestigen zich waar ze voor een schappelijke prijs een comfortabele woning kunnen kopen

“Heel wat mensen maken die beweging op langere termijn: ze kopen eerst een tweedeverblijf aan de kust en als het hen bevalt, komen ze er wonen”, legt notaris van Opstal uit. “Knokke-Heist is een uitzondering. Daar zijn de prijzen boven het gemiddelde en hoe je het ook draait of keert, het maakt de instroom van jongeren moeilijker. Die oudere bevolking verklaart, net als in Koksijde, het dalend aantal inwoners.”

Verkavelingen

“Omgekeerd hebben andere gemeenten, zoals Bredene en voor een stukje ook wel Oostende, nog plaats voor nieuwe verkavelingen waar jonge gezinnen zich kunnen vestigen. Ook Middelkerke is met enkele projecten bezig, die in de toekomst tot een bevolkingstoename kunnen leiden. Jonge gezinnen vestigen zich waar ze voor een schappelijke prijs een comfortabele woning kunnen kopen. Dan liggen deze gemeenten het best in de markt”, weet de notaris.

Bevolking kust stijgt (bijna) overal, aantal Bredenaars sinds 1980 verdubbeld

Oud en nieuw

Wat de vastgoedprijzen betreft: in West-Vlaanderen stegen de woningprijzen in 2018 met gemiddeld 4,2 procent in vergelijking met 2017. Je betaalt nu gemiddeld 253.721 euro voor een huis. “De prijs is voor het eerst sinds lang meer gestegen dan de inflatie“, aldus Bart van Opstal. “Appartementen kosten gemiddeld 248.310 euro, 1,9 procent minder dan in 2017. Dat is eerder een stabilisering van de prijs, maar daar zitten wel oude èn nieuwe appartementen bij. Mocht je ze uitsplitsen, dan zie je een waardedaling van oude en een verdere prijsstijging van nieuwe appartementen.”

Nog opvallend: vastgoedbedrijven beperken zich tegenwoordig niet enkel tot nieuwbouwprojecten. Steeds meer zie je dat er werk gemaakt wordt van de renovatie van verouderde appartementsgebouwen, wat ook weer invloed heeft op de prijzen voor de appartementen.

Aantal Bredenaars sinds 1980 verdubbeld

Hoewel de meeste kustgemeenten hun aantal inwoners zien stijgen, blijft Bredene toch het buitenbeentje. Het is de kustplaats met de jongste bevolking en de grootste groei. En dat al jaren lang: sinds 1980 is het aantal Bredenaars zowaar verdubbeld. “Hier heb je nog een wijkgevoel”, verklaart Francesca Velle, die in juli 2018 met haar man en dochtertje in Bredene kwam wonen. “En het is veel betaalbaarder dan in Oostende.”

Bredene telde op 1 januari 18.097 inwoners, 287 meer dan in 2018. Opvallend is dat de gemeente – ondanks de vergrijzing aan de kust – vrij jong blijft: 3.246 inwoners zijn jonger dan 18, 2,5 procent meer dan vorig jaar en 17,9 procent van het totaal. De 65-plussers zijn goed voor 4.057 mensen of 22,4 procent. Ook deze groep is gegroeid.

Francesca Velle met haar dochtertje Élise Deschuymere:
Francesca Velle met haar dochtertje Élise Deschuymere: “In Bredene vind je nog een wijkgevoel.”© Davy Coghe

Een van de jonge gezinnen die vorig jaar de weg naar Bredene vond, is dat van Francesca Velle (35), Silvio Deschuymere (43) en hun dochtertje Élise (7). Zij kwamen in juli van de Konterdam in Oostende naar hun nieuwe woning in de Aalscholverstraat, vlakbij de grens met Oostende, maar wel grondgebied Bredene. En ze hebben daar nog geen moment spijt van.

Kinderdroom

“Mijn man is van Kortrijk en ik ben van Oostende, al heb ik in mijn jeugd een zestal jaar in Bredene-Dorp gewoond”, vertelt Francesca. “Samen woonden we de voorbije tien jaar in Oostende. Nadat we elkaar leerden kennen, woonden we eerst twee jaar in Wingene. Maar dan was duidelijk dat Silvio niet meer naar Kortrijk wou en dat we allebei naar de kust wilden. Zo kwamen we in de Konterdam terecht. Mijn man kwam in zijn jeugd vaak op vakantie in Bredene. Het was een kinderdroom van hem om naar Bredene te verhuizen. We wilden ook meer een wijkgevoel hebben dan in het doodlopende straatje in de Konterdam waar we tot voor kort woonden. Daar hadden we ook een gezinswoning met tuin, maar slechts met één overbuur was er contact. De andere bewoners waren meer op zichzelf. Door de school van Élise kenden we wel mensen op de Konterdam, maar niet zozeer in onze straat.”

Bevolking kust stijgt (bijna) overal, aantal Bredenaars sinds 1980 verdubbeld

“We keken ook in Oostende uit naar huizen in een woonwijk, maar daar was het niet meer betaalbaar“, geeft Francesca een Oostends pijnpunt mee. “Zo kwamen we terecht in de droomwoonplaats van mijn man. En we merken nu al dat het contact met de buren veel beter is. We moesten al naar twee wijkfeesten, in de zomer en met nieuwjaar. Buren zwaaien, slaan een babbeltje als je de hond uitlaat of vragen, als het gesneeuwd heeft, of we wel weg geraken met de wagen.”

Burgervader

Als verzorgende bij Familiehulp gaat Francesca met de fiets aan huis bij cliënten, nog altijd in Oostende. Silvio is paracommando en momenteel een week op stage in het buitenland. Vroeger werkte hij vanuit Lombardsijde, maar sinds een jaar of acht moet hij elke dag naar het Antwerpse Burcht. “Een grote afstand, al ben je van hier wel snel op de autosnelweg. Ik heb hem in elk geval nog nooit horen klagen”, stelt Francesca.

Met de overzetboot staan we in een mum van tijd in Oostende als we willen winkelen

“Op mijn ronde in Oostende hoor ik mensen zeggen dat Bredene een goede burgemeester heeft. Een echte burgervader. Dat speelt ook mee in de aantrekkingskracht van Bredene”, vermoedt Francesca. “Wij kennen hier al wat mensen. Élise blijft naar de Sint-Lodewijksschool in de Konterdam gaan, maar volgt ook lessen cheerleader bij SYKYC in Bredene. En vorige week ging ze met haar papa voor het eerst paardrijden in de manege Ruitershof in Bredene.”

“Je mag ook niet vergeten dat Oostende vlakbij blijft. We zitten in het midden. Als er iets te doen is, om te winkelen,… dan nemen we de overzetboot en staan we zo in Oostende. Maar we gaan ook graag naar de Bredense evenementen: de avondmarkt, de evenementen,… Ook voor de kinderen is er veel te doen. En we zien hier altijd veel oude bekenden terug. Een oud-collega woont hier in de buurt, de mama van een andere collega… Ja, we voelen ons hier thuis”, besluit Francesca.

Warme dienstverlening

“Ook Bredene kan niet naast de vergrijzing kijken, al is die kleiner dan in de andere kustgemeenten”, reageert burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A). “Bredene is voor jonge gezinnen een aantrekkelijke plek om te komen wonen. Dat is grotendeels te danken aan de betaalbaarheid van de woningen, maar evenzeer aan de gemeentelijke investeringen in kinderopvang, waardoor er geen wachtlijsten zijn. Het gemeentebestuur zet al jaren in op een correcte en warme dienstverlening. Zo voelen nieuwe Bredenaars zich welkom.”

“Vergis je niet, het zijn niet alleen de nieuwe verkavelingen en projecten die vorig jaar voor een stijging van het bevolkingsaantal hebben gezorgd”, vervolgt de burgemeester. “Het grootste aantal nieuwkomers (89) vestigde zich in de Duinenstraat. Uiteraard hebben ook verkavelingen en projecten in ontwikkeling heel wat inwoners naar Bredene gebracht. Ik denk aan de wijk Bostoen (Groenendijk), Visserstraat (wijk Nukker) en de Kop van ‘t Sas.”

“In de toekomst komen er nog enkele kleinere verkavelingen bij zoals de Spechtstraat, de Fritz Vinckelaan, de Wielewalenstraat, de verkaveling Klemskerkestraat, de verdere ontwikkeling van de wijk Bostoen en de verdere ontwikkeling van de site-Ostendia (Kop van ‘t Sas). Daarnaast zetten we in op het renoveren van bestaande wijken, waardoor mensen oudere woningen kopen en opwaarderen. We zien ook heel wat inbreiding: braakliggende gronden in de bebouwde kom worden opgekocht om er een of enkele gezinswoningen te bouwen”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier