De cijfers komen van de CM die de ziekenhuisfacturen van vorig jaar van haar leden onder de loupe nam.

Het merendeel van de moeders verblijft bij een bevalling in een eenpersoonskamer. Volgens de CM-rekening wordt voor een bevalling in het AZ Zeno gemiddeld 1.422 euro betaald voor wie in een eenpersoonskamer verblijft. In het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem kost dat 'maar' 1.111 euro.

Het verblijf in zo'n eenpersoonskamer kost overigens gemiddeld bijna zeven keer meer dan in een tweepersoonskamer. In AZ Zeno in Knokke bijvoorbeeld kost een bevalling voor wie in een tweepersoonskamer ligt gemiddeld 266 euro. Het ziekenhuis met het goedkoopste gemiddelde voor tweepersoonskamer in West-Vlaanderen is het AZ Groeninge in Kortrijk: 170 euro.

CM pleit overigens om af te stappen van een meerpersoonskamer als standaardkamer en voluit te gaan voor een eenpersoonskamer.

Artsen kunnen een ereloontoeslag vragen voor wie in een eenpersoonskamer verblijft. De maximumtoeslag in West-Vlaamse ziekenhuizen is een toeslag van 100 procent, met uitzondering van het AZ Sint-Lucas (max. 300 procent) en AZ Zeno in Knokke-Heist (120 procent) en AZ West in Veurne (max 115 procent). In werkelijkheid gaat het om toeslag van 50 procent (Jan Ypermanziekenhuis, Ieper) tot 70 procent (AZ Groeninge, Kortrijk).

De cijfers komen van de CM die de ziekenhuisfacturen van vorig jaar van haar leden onder de loupe nam.Het merendeel van de moeders verblijft bij een bevalling in een eenpersoonskamer. Volgens de CM-rekening wordt voor een bevalling in het AZ Zeno gemiddeld 1.422 euro betaald voor wie in een eenpersoonskamer verblijft. In het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem kost dat 'maar' 1.111 euro.Het verblijf in zo'n eenpersoonskamer kost overigens gemiddeld bijna zeven keer meer dan in een tweepersoonskamer. In AZ Zeno in Knokke bijvoorbeeld kost een bevalling voor wie in een tweepersoonskamer ligt gemiddeld 266 euro. Het ziekenhuis met het goedkoopste gemiddelde voor tweepersoonskamer in West-Vlaanderen is het AZ Groeninge in Kortrijk: 170 euro.CM pleit overigens om af te stappen van een meerpersoonskamer als standaardkamer en voluit te gaan voor een eenpersoonskamer.Artsen kunnen een ereloontoeslag vragen voor wie in een eenpersoonskamer verblijft. De maximumtoeslag in West-Vlaamse ziekenhuizen is een toeslag van 100 procent, met uitzondering van het AZ Sint-Lucas (max. 300 procent) en AZ Zeno in Knokke-Heist (120 procent) en AZ West in Veurne (max 115 procent). In werkelijkheid gaat het om toeslag van 50 procent (Jan Ypermanziekenhuis, Ieper) tot 70 procent (AZ Groeninge, Kortrijk).