Betoging Voorpost verloopt sereen uit respect voor aanslag op burgemeester

© Davy Coghe
Redactie KW

De geplande betoging van Voorpost vond zaterdag plaats in Brugge, maar kopman Stefaan Sintobin riep op om de manifestatie sereen te houden uit respect voor de neergestoken burgemeester Dirk De fauw.

In reactie op het rouwregister voor de zwarte Amerikaan Georges Floyd, die om het leven kwam door politiegeweld, liet de uiterst rechtse vereniging Voorpost een rouwregister voor de vermoorde Zuid-Afrikaanse blanke boeren ondertekenen.

Omstreeks 14 uur deze namiddag verzamelde een aantal leden en sympathisanten van de uiterst rechtse vereniging Voorpost op de Burg in Brugge. Er werd een rouwregister neergelegd voor Afrikaanse blanke boeren die volgens Voorpost al tientallen jaren systematisch worden gefolterd en vermoord.

“Dit alles gebeurt onder het goedkeurend oog van de Zuid-Afrikaanse regering”, zegt Voorpost-coördinator Niek Vanmieghem. “Deze situatie wordt door de meeste wereldleiders en door de wereldpers stilgezwegen. Maar als een zwarte crimineel (Georges Floud, red.) om het leven komt tijdens zijn arrestatie komen er wel wereldwijd gewelddadige protesten tegen vermeend racisme en politiegeweld op gang. De hypocrisie willen wij aankaarten met deze actie.”

Verkeerd signaal

De actie werd ook ondersteund door Vlaams Belang, de partij van Brugse fractieleider in de gemeenteraad en Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin. Hij riep bij aanvang van de manifestatie wel op om deze sereen te houden gezien het onrustwekkende nieuws van de Brugse burgemeester Dirk De fauw die vandaag werd neergestoken. De manifestanten leken zich ook aan die oproep te houden, maar Vlaams Belang blijft dus wel achter het initiatief van Voorpost staan.

“We vonden het absoluut een verkeerd signaal dat burgemeester Dirk De fauw hier een rouwregister liet neerleggen voor Georges Floyd. Natuurlijk mocht hij niet in die omstandigheden om het leven gekomen zijn, maar hij was toch geen voorbeeldfiguur, wel een veroordeelde crimineel. En we kunnen ook de problemen en situaties uit de Verenigde Staten toch niet zomaar gaan importeren naar ons land.”

“Hiermee wordt verkeerdelijk het signaal gegeven alsof er ook bij onze politiediensten sprake is van structureel racisme en dat is helemaal niet het geval. En de burgemeester, die ik natuurlijk in deze moeilijke tijd alle sterkte toewens, zou zich toch beter eens informeren over Black Lives Matter, de beweging die hij ontving in het stadhuis. Dat is een heel extreme groepering met erg radicale anti-blanke standpunten”, aldus Stefaan Sintobin.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier