https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bestuurslid Dries Marichal won zelf 20 jaar geleden de Keizer der Nieuwelingen

Het bestuur met v.l.n.r.: Davy Van Pamel, Johan Baele, Dries Marichal en Walter Vergote. © foto WD
Redactie KW

Na de Omloop van het Hoogserlei is er nog een tweede wielerhoogdag in Tielt. Zondag vindt de 49ste Keizer der Nieuwelingen, GP Roger Decock plaats. Twintig jaar geleden won Tieltenaar Dries Marichal deze wedstrijd, nu zetelt hij in het bestuur van het organiserende Hoger Op Vrienden.

“Het is exact 20 jaar geleden dat ik de Keizer won”, lacht de 36-jarige Dries Marichal. “Ik ben vroeg gestopt met wielrennen en rij nu nog met de fiets, weliswaar te weinig. Dat komt omdat ik te veel moet werken in onze fietsenzaak Vegabike. De mensen blijven over die overwinning praten, vooral in deze periode van het jaar. Of het nu vijf, tien of vijftien jaar geleden was, ik werd er hoe dan ook over aangesproken. Dit jaar is het niet anders. Voor mij blijft het een historische dag waarop alles in de goede plooi viel. Ik was niet de verwachte winnaar, maar ik was wel goed. Ik had voordien nog geen enkele wedstrijd gewonnen, maar de goede vorm was er op dat moment. Zo pieken, je kan dat geen twee keer doen. Je moet ook wat geluk hebben. Winnen in eigen stad is speciaal. Mijn moeder had taart gebakken voor zowat de hele straat, bij wijze van spreken. We hebben de hele dag gefilmd, ook de dag voordien, de opwarming, de koers en wat erna gebeurde”, aldus Dries.

“Ik wil er nog iets aan toevoegen”, aldus secretaris Walter Vergote. “Op de vooravond van de wedstrijd, zo rond 20.30 uur zei ik tegen Dries: als je wil winnen, zal je moeten gaan slapen. Hij wilde niet van het podium af dat we al opgesteld hadden in de Tramstraat. Hij probeerde of hij daarin zou slagen de volgende dag, denk ik.”

“Dat weet ik nog”, repliceert Dries. “Ik woonde niet ver. Dat toerke hebben we met de gasten uit Tielt die ook koersten wel 100 keer en wellicht zelfs meer afgelegd. Iedereen leefde daar naartoe. In feite was die overwinning een die ik gedroomd had en er ook kwam. Ik was toen echt heel goed, want de week nadien reed ik nog tweede.”

Bestuur

“Mijn koerscarrière was eerder kort en een viertal jaar geleden vroeg voorzitter Davy Van Pamel of ik geen interesse had om in het bestuur te komen. Ik kende hem als klant, we zijn ook vrienden en zijn zoon Dimi volg ik van nabij. Hij neemt nu voor de tweede maal deel aan de Keizer. Ik heb toen instemmend geknikt. Had het voor een andere wedstrijd geweest, zou ik dat niet gedaan hebben, denk ik. Walter Vergote heeft zijn bezigheden voor onze koers en het jeugdwielrennen, Davy en Johan Baele ook als zelfstandigen. Het is niet evident voor ons viertal in het bestuur om alles bol te werken. Als Walter wegvalt, denk ik niet dat we dat nog kunnen verder zetten. Wat er achter de schermen gebeurt, wordt niet altijd geapprecieerd.”

“Ik heb regelmatig een zicht op de deelnemers en ik weet wel dat de eerste selectie van de deelnemende ploegen niet de definitieve is, maar ik heb wel de indruk dat de aantrek van de Keizer opnieuw een succes zal zijn”, besluit Walter Vergote. (WD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.