Bestuur Vijverkaffee: “Goede doelen ook een plaats geven op ons evenement”

De grote groep vrijwilligers van Vijverkaffee kwam onlangs samen in PRINTBAaR. "Dankzij hun inzet kunnen we deze vier goede doelen steunen", vertelt Jeroen Missinne. © gf
Bram Vanlerberghe

Het Vijverkaffee pakt dit jaar uit met een Vijver van Liefde. Het zomerse tiendaags evenement aan Papes Putten is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde die tot buiten de gemeentegrenzen erkenning krijgt. Dat werd vorig jaar nog beloond met de Bronzen Accordeon van de Lichterveldse Perskring. Dit jaar schenkt de organisatie een deel van de opbrengst aan vier goede doelen.

“We zijn heel blij dat we elk jaar tien dagen lang aan Papes Putten kunnen vertoeven met een heerlijke burger, in het zonnetje in het gras, genietend van de rust en de vele vrolijke bezoekers rondom ons. We zijn ook zeer dankbaar dat dit kan en beseffen dat er heel wat mensen zijn die het lang zo goed niet hebben als ons”, steekt Jeroen Missinne van wal. “Vanuit het team van Vijverkaffee was iedereen er het dan ook over eens dat we met onze opgehaalde centjes een steentje kunnen bijdragen aan een mooiere wereld. We kozen ervoor om enkele organisaties in de bloemetjes te zetten. De vier organisaties die we dit jaar willen steunen zijn Kiekafobee, Kovalam Surfclub, Talentri en The Breede Centre.”

Elk van deze organisaties krijgt maar liefst 1.000 euro. “Kiekafobee is een organisatie die jongeren die ziek zijn, laat genieten van activiteiten. Activiteiten voor jongeren, dat is sowieso al een link met Vijverkaffee. The Breede Centre is een trainingscentrum in Zuid-Afrika waar jongeren zonder diploma een bepaalde skill kunnen leren en later goed terecht komen. Talentri laat jongeren met een handicap dan weer hun talenten ontwikkelen. Kovalam Surf Club werd opgericht door Jelle Rigole, een vriend van mij. Het is een surfclub in India waarbij kinderen die naar school gaan een bonnetje krijgen, waardoor ze een surfplank kunnen gebruiken. Dat is een mooie stimulans voor die kinderen om naar school te gaan en zo uit de spiraal van armoede te geraken. Sinds kort is er een eerste jongere, die nu 18 jaar geworden is, die deelneemt aan internationale tornooien én zijn diploma behaald heeft op school. Een heel mooi verhaal. Het is tof om deze organisaties te kunnen steunen.”

De organisatie van Vijverkaffee wist doorheen de jaren zelf een financiële buffer op te bouwen. “We hebben enkele heel toffe sponsors, maar krijgen van geen enkele instantie subsidies. Zo zijn we afhankelijk van de verkoop van drank en eten en we zijn ook zeer afhankelijk van het weer. Maar omdat we die buffer konden opbouwen door de jaren heen, is het fijn dat we deze goede doelen er kunnen bijnemen. We willen niet enkel geld geven aan die organisaties, maar willen hen ook in de kijker plaatsen aan de hand van een wand met informatie en foto’s per organisatie. Dan weten de bezoekers meteen waar de winst deels naar toegaat.”

“Onze evenementen zijn ofwel gratis of tegen een zeer beperkte bijdrage. We willen niet dat iemand thuis blijft omdat het te duur is, maar willen heel de buurt uitnodigen. Het is een plek om te ontmoeten, waar iedereen zijn zegje kan doen, zodat iedereen kan blijven samenleven en we allemaal vriendjes blijven.”

keiharde inzet

Dit alles doet de organisatie met een trouwe schare medewerkers. “Al onze vrijwilligers werken tien dagen keihard en verdienen daar nul euro aan. Dankzij hun tomeloze inzet kunnen we deze goede doelen steunen”, besluit Jeroen dankbaar.

Vijverkaffee vindt dit jaar plaats van 9 tot 18 augustus en pakt uit met een nieuwe website: www.vijverkaffee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier