Beste Bib van Vlaanderen ligt niet in Wevelgem

© SLW
Stefaan Lernout

Het heeft niet mogen zijn: de beste bib van Vlaanderen ligt niet in Wevelgem. Een onafhankelijke vakjury en de stemmen van het publiek kozen voor Utopia uit Aalst als winnaar. De ontgoocheling bij de Wevelgemse delegatie was nagenoeg onbestaande.

De Bib in het park was de West-Vlaams genomineerde bibliotheek om de volgende twee jaar de titel “beste bib ban Vlaanderen” binnen te halen. Het vakblad Bibliotheekblad gaat ieder jaar op zoek naar die bibliotheken die zich in positieve zin laten opmerken. Dat alleen al is een verdienste voor de Wevelgemse bib. De andere genomineerden waren Genk (Provincie Limburg), Bist (Antwerpen), Zaventem (Vlaams-Brabant), Aalst (Oost-Vlaanderen) en Sint-Pieters-Woluwe (Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

Steven Van Herreweghe

De kandidaten werden enerzijds beoordeeld door een professionele jury en door ‘mistery guests’ die heimelijk op bezoek kwamen. Anderzijds kon het publiek stemmen op hun favoriete bib. Vanzelfsprekend werd er campagne gevoerd, de Wevelgemse medewerkers maakten met hulp van heel wat figuranten een zeer gesmaakt filmpje. Het mocht echter niet baten, in Oostende werd donderdagmorgen bekend gemaakt dat Utopia uit Aalst de komende twee jaar de beste bib van Vlaanderen mag genoemd worden. Zowel bij de jury als bij de publieksvoting kregen ze het meeste stemmen. Met Steven Van Herreweghe als ambassadeur die spotjes insprak op radio 2 zat Aalst natuurlijk op rozen. Tweede werd de bib uit Genk, derde die uit Wilrijk die het nipt haalde van de Wevelgemse bib in ‘t park.

Veel lof

Stafmedewerker Koen D’Haene was niet ontgoocheld. “Helemaal niet, het zou een verrassing geweest zijn mocht Aalst niet gewonnen hebben. Voor ons is het al een hele verdienste dat we genomineerd werden. We ontvingen overigens heel mooie commentaren van de jury. Zo waren ze heel enthousiast over ons activiteiten aanbod. Onze lunchpauze lezingen, de steeds wisselende exposities of het zomerlezen voor kinderen. Onze actie “stuur een lezende foto”, waarbij we vroegen om ons een vakantiefoto te bezorgen waarbij je een boek leest, vonden ze ook een heel leuk idee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier