Besmettingen Westvlees duwen ook in de Westhoek de cijfers in het rood

Veel besmette werknemers van Westvlees wonen in de Westhoek. © belga
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De corona-uitbraak bij vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke treft ook de Westhoek. Van de 48 West-Vlamingen die besmet zijn, wonen er tien in Houthulst, zeven in Ieper en zeven in Langemark-Poelkapelle.

Houthulst lijkt het hardst getroffen door de uitbraak in Westvlees. Maar liefst tien van de 67 besmette werknemers van het vleesverwerkend bedrijf uit Westrozebeke (Staden) zijn inwoners van Houthulst.

“Volgens de laatste cijfers die ik doorkreeg, zou het gaan om zes mensen, waarvan vier in hetzelfde gezin”, zegt burgemeester Joris Hindryckx. “Dat zal inderdaad de totale cijfers in Houthulst de hoogte induwen, maar het is nog niet duidelijk met hoeveel. Mogelijk zijn al werknemers van Westvlees opgenomen in de eerdere cijfers. We volgen de situatie op de voet, ook wij zijn nog meer net op de hoogte gebracht. Voorlopig nemen we nog geen concrete maatregelen.”

Het grootste deel van de besmette Houthulstenaren, zijn mensen van Poolse origine. “We zullen die mensen laten contacteren door de wijkagent en door iemand van de sociale dienst, die Pools spreekt”, zegt de burgemeester. “We gaan die mensen goed uitleggen wat ze moeten doen.”

Geen extra maatregelen

Burgemeester van Langemark-Poelkapelle Lieven Vanbelleghem was nog niet op de hoogte dat er zeven inwoners van zijn gemeente besmet geraakten in Westvlees. “Ik wist dat er besmettingen waren, maar niet hoeveel. Volgens de officiële gegevens van Sciensano zitten we nog steeds op slechts twee besmettingen. Als er effectief extra besmettingen zijn, dan zullen we eerst kijken waar die zich situeren om dan via de sociale dienst die mensen te helpen en eventueel in quarantaine te plaatsen.”

Extra maatregelen komen er voorlopig niet. “Er geldt nog steeds dat men op het grondgebied van Langemark-Poelkapelle altijd een mondmasker moet bij hebben op het openbaar domein en die moet opdoen op drukke plekken. We blijven waakzaam.”

Eerstelijnszone Westhoek

Met de zeven werknemers van Westvlees uit Ieper die besmet zijn, gaat het cijfer steil omhoog naar acht besmettingen in Ieper. “We hebben inderdaad kennis genomen van een aantal besmettingen bij Ieperlingen die tewerkgesteld zijn bij het bedrijf Westvlees. Op dit moment 7 personen maar dit cijfer kan nog verder oplopen gezien nog niet alle testresultaten gekend zijn”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Tot voor dit nieuw gegeven, bleek uit de cijfers van de Zorgatlas dat er één besmetting was op Iepers grondgebied.”

“Het nodige wordt nu gedaan om de betrokken personen te contacteren via hun huisartsen en via onze dienst Welzijn. Uiteraard dienen deze mensen en hun directe omgeving nu de nodige tijd in quarantaine te blijven. De dienst Welzijn gaat na voor welke personen daarbij extra bijstand nodig is, bijvoorbeeld uitleg over de hygiëneregels, om boodschappen te doen, … Verder zal ik ook aan de wijkagent opdracht geven toezicht te houden op het naleven van de quarantainemaatregelen. Vlaanderen staat in voor de nodige tracing en contactonderzoek.”

“We beslisten eerder al om preventief een mondmaskerplicht af te kondigen in een aantal afgebakende zones van onze stad, dit blijkt een verstandige beslissing te zijn geweest. Ik roep alle Ieperlingen op hun mondmasker strikt te dragen in de zones waar het verplicht is of waar het drukker is. Net daarom namen we enkele dagen terug ook de aanvullende maatregel dat iedereen steeds een mondmasker op zak dient te hebben”, vervolgt de burgemeester.

“We volgen de situatie nu op de voet. Uiteraard als blijkt dat de situatie zou escaleren, kan er een verstrenging van de maatregelen volgen zoals een mondmaskerplicht in de gehele bebouwde kom. Dit zal gebeuren in overleg met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de gouverneur die daar ook goedkeuring voor dienen te verlenen.”

“Binnen de Eerstelijnszone Westhoek werd deze week ook een Covid-19-team geïnstalleerd om een aanpak bij heropflakkering uit te werken en te coördineren. Zowel vertegenwoordigers van welzijnsdiensten, zorginstellingen en huisartsen zijn hierop aanwezig. Ikzelf neem hieraan deel als vertegenwoordiger van de lokale besturen van de negen steden en gemeenten in de Eerstelijnszone Westhoek”, besluit Emmily Talpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier