Besmettingen lopen op in Deerlijk: “Losstaande gevallen en van alle leeftijden”

Olaf Verhaeghe

Met twaalf besmettingen in de laatste week kleurt Deerlijk erg rood op de coronakaart. Reden tot paniek bij burgemeester Claude Croes (CD&V) geven die cijfers niet, al is de burgemeester uiteraard uiterst waakzaam. “We zien geen linken met een Deerlijkse activiteit of vereniging”, klinkt het. Evenementen verbieden is niet aan de orde, al bergen verschillende lokale organisatoren zelf hun plannen spontaan op.

Wie de coronakaart van West-Vlaanderen er begin augustus op naslaat, kan niet rond Deerlijk. De gemeente in het zuiden van de provincie is met twaalf officieel bevestigde besmettingen in de laatste zeven dagen vrij zwaar getroffen door het coronavirus. De Deerlijkse besmettingsgraad van 10,24 besmettingen op 10.000 inwoners is op 3 augustus veruit de hoogste van heel West-Vlaanderen. En ook in de nabije omgeving – acht besmettingen in Harelbeke, zeven in Zwevegem en vijf in Waregem – loopt het aantal mensen dat positief testte op het coronavirus gestaag op.

Grote waakzaamheid

Volgens Claude Croes, CD&V-burgemeester van Deerlijk, moeten de coronacijfers van de voorbije dagen niet meteen voor paniek zorgen. “Paniek is zeker niet het juiste woord, grote waakzaamheid wel. Het gaat in onze gemeente om losstaande gevallen, vaak koppels, die positief testten. Als je drie besmettingen in één gezin zit, loopt het snel op. En dan kleur je als gemeente ook snel rood. Enige relativering is in dat opzicht wel op zijn plaats. Al ben ik de eerste om te benadrukken dat we moeten blijven opletten”, aldus de burgemeester.

Duidelijk is dat in Deerlijk mensen van allerlei leeftijden besmet blijken met het coronavirus. “Van pubers tot hoogbejaarden”, aldus Claude Croes. “We zien geen linken met Deerlijkse activiteiten of verenigingen. Het virus komt dus langs verschillende kanten onze gemeente binnen. Ik moet wel eerlijk toegeven dat elke mail met coronacijfers aanvoelt alsof ik mijn rapport krijg. Het enige verschil met mijn tijd op school is dat we er nu weinig kunnen aan doen. Niemand treft bij deze crisis enige schuld.”

Evenementen kunnen doorgaan

Bijkomende maatregelen om de verdere verspreiding in te dijken, komen er voorlopig niet. De gemeente blijft de huidige coronaregels benadrukken en wijst ook op de uitgebreide mondmaskerplicht die al geldt. Zo is het dragen van een mondkapje in Deerlijk verplicht op markten, in openbare gebouwen en op parkings van grootwarenhuizen. Ook in provinciaal domein De Gavers en als publiek langs sport- en speelterreinen moet je een mondmasker dragen. Op andere drukke plaatsen wordt een mondkapje sterk aanbevolen.

“Zoals ik zei: we zijn uiterst waakzaam. Ik hou er ook aan om de bevolking zo snel en goed mogelijk te informeren”, aldus Croes nog. “Dat werkt enerzijds geruststellend en anderzijds als een zekere wake-upcall. Ik voel dat veel mensen dat waarderen. Wat de evenementen de komende weken betreft: een algemeen verbod of alles afgelasten is niet aan de orde. Evenementen kunnen dus doorgaan, mits het respecteren van de federale regels. Maar ik merk wel dat veel organisaties, zoals de Heemfeesten van Chiro Sint-Lodewijk, hun plannen spontaan schrappen. Een bittere pil om te slikken natuurlijk, maar zowel de bezorgdheid over het virus als de financiële impact van de beperkingen spelen daarbij een rol.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier