Besmettingen in Oostende met de helft gedaald

© Stad Oostende
© Stad Oostende
Redactie KW

In Oostende is het aantal coronabesmettingen de voorbije week met bijna de helft gedaald, tegen de nationale trend in. In de ziekenhuizen is de toestand stabiel en in de woonzorgcentra is de situatie onder controle.

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. Tussen dinsdag 23 februari en maandag 1 maart werden er in Oostende 63 besmettingen met corona vastgesteld. Dat is een daling met 46 procent in vergelijking met vorige week. Relatief zijn dat ongeveer 88 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 24 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (15), wat een lager aandeel is dan de vorige weken. Dit toont ook aan de uitbraken in de woonzorgcentra en ziekenhuizen onder controle zijn.

“De flinke daling van de besmettingscijfers is uiteraard goed nieuws, maar het is belangrijk om waakzaam te blijven”, zegt het stadsbestuur. “In de rest van het land en de provincie gaan de besmettingscijfers in stijgende lijn. Er is ook nog steeds een hoog positiviteitsratio in Oostende: afgelopen week werden in het testcentrum 535 coronatesten afgelegd, waarvan 52 (ofwel 9,7 procent) een positief testresultaat opleverde.

Woonzorgcentra

Op twee na, zijn alle woonzorgcentra in Oostende coronavrij. In woonzorgcentrum A. Lacourt kwamen afgelopen week geen nieuwe besmettingen bij. Als de positieve evolutie zich verder zet, kan de cohortzorg in de loop van de komende weken gefaseerd afgebouwd worden. Vorige week kregen alle bewoners in A. Lacourt een vaccin toegediend: voor sommige bewoners de tweede, voor andere de eerste prik. Op 18 maart volgt dan nog de tweede prik voor de laatste groep bewoners en personeel.

In woonzorgcentrum Ons Geluk is de uitbraak onder controle en is het gelukt om de besmettingen te beperken tot één van de twee afdelingen van het woonzorgcentrum. Ook daar moet nog een deel van de bewoners een tweede prik krijgen. Alle andere woonzorgcentra op het grondgebied van Oostende zijn volledig gevaccineerd.

Ziekenhuizen

De cijfers in de twee algemene ziekenhuizen zijn stabiel. In AZ Damiaan worden momenteel 31 patiënten met covid verzorgd, van wie drie op Intensieve Zorgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 18 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie twee op de afdeling Intensieve Zorgen. Beide ziekenhuizen zijn momenteel ook volop bezig met de vaccinaties van het personeel, waarbij ze een grote bereidheid merken om zich te laten vaccineren. Het revalidatieziekenhuis BZIO heeft op dit moment geen patiënten meer met corona.

Vaccinatiecentrum

Afgelopen week werden in het vaccinatiecentrum zo’n 150 vaccins toegediend. Op de komende vaccinatiemomenten, nu donderdag en volgende week woensdag en vrijdag, krijgen ongeveer 650 mensen een prik. Voor het eerst zijn daar naast vaccins van AstraZeneca ook Pfizer-vaccins bij. Het aantal toegediende vaccinaties in het Kursaal zit dus in stijgende lijn, maar doordat de bevoorrading voorlopig beperkt is, draait het centrum uiteraard nog niet op volle toeren.

Wat betreft de reservelijsten, baseert het vaccinatiecentrum zich volledig op de prioritaire groepen, zoals ze door de Vlaamse Overheid werden aangeduid. Het gaat om mensen met een beroep waar meer kans is op risicovolle contacten of met een verhoogde kwetsbaarheid in het kader van corona: bijvoorbeeld brandweermensen, zorgprofessionals…

De veiligheidscel besprak ook de mobiele vaccinaties. Deze worden in uitzonderlijke omstandigheden georganiseerd voor mensen voor wie het onhaalbaar is om ter plaatse naar het Kursaal te komen. Er zijn tal van ondersteunende maatregelen om de toegankelijkheid en bereikbaarheid voor iedereen te maximaliseren: gratis parking, extra fietsenstallingen, een halte van de kusttram op wandelafstand, mogelijkheid tot vervoer door de mindermobielencentrale… Vaccinatie aan huis is enkel mogelijk voor personen die zich om medische redenen onmogelijk kunnen verplaatsen. De beoordeling ligt bij de huisarts in overleg met de populatiemanager en de medische expert van de Eerstelijnszone.

Maatregelen

Het voorbije weekend is vlot verlopen in de binnenstad en op de zeedijk. Op zaterdag kwamen zo’n 5.600 reizigers aan met de trein, zondag waren dat er ongeveer 4300. Het was telkens gezellig druk in het centrum, maar zonder problemen om een veilige afstand te bewaren. Ook de parkings in het centrum waren nooit meer dan 60 procent volzet. De lokale politie noteerde geen grote incidenten. Het overleg met de NMBS loopt volop verder, ook met het oog op de paas- en de zomervakantie.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.