Plotse en grote besmettingsgolf in wzc in Merkem, directeur vreest Engelse variant

Directeur Jurgen Duyck.© ACK
Directeur Jurgen Duyck.© ACK
Redactie KW

In woon-zorgcentrum De Groene Verte in Merkem werden op 11 januari bij 39 bewoners en 12 medewerkers een besmetting met corona vastgesteld. Dinsdag 12 januari zijn dat er 59 bij de bewoners en 25 bij de medewerkers. Normaal zou dinsdag ook de vaccinaties in het woon-zorgcentrum starten, maar die zijn nu uitgesteld.

“Van de 95 bewoners zijn er 59 mensen besmet en bij het personeel zijn er 25 besmettingen vastgesteld op een totaal van 94 personeelsleden. Het gaat hier blijkbaar om een heel erg besmettelijke variant”, geeft directeur Jurgen Duyck van wzc De Groene Verte mee.

“Er zijn op dit ogenblik vijf bewoners in het ziekenhuis opgenomen met covid-19, maar zij verkeren niet in levensgevaar. We hadden ook twee overlijdens maar die zijn niet covidgerelateerd. We zouden normaal deze week vaccineren maar ook dat is nu, door deze enorme uitbraak uitgesteld.”

Drie verdiepingen

De Groene Verte telt drie verdiepingen die als sinds het begin geen enkel contact met elkaar hadden. “Op de gelijkvloerse verdieping tellen we slechts twee besmettingen terwijl op de eerste en tweede verdieping iedereen, op een enkeling na, positief testte. Hallucinant! We zijn ontwaakt in een nachtmerrie. Alle bewoners die positief testen worden verhuisd naar de covidafdeling, zijnde de eerste en tweede verdieping.”

Het hele woon-zorgcentrum is volledig afgesloten, de bewoners blijven constant op hun kamer, wat voor hen, naar sociaal contact, heel ingrijpend is. “We hebben vanaf dag één correct de maatregelen opgevolgd. Hoe het zover is kunnen komen, met andere woorden van waar deze uitbraak komt daar hebben we het raden naar. Of het om de meer besmettelijke variant, het zogenaamde Engelse virus, gaat, kunnen we pas tien dagen na de besmetting weten.”

Vaccinatiedatum

“Wat betreft de vaccinatiedatum kunnen we voorlopig nog niets regelen. Onze bewoners en personeel hadden hier hun hoop op gesteld maar ook dat is weer een domper voor hen.”

Nu er ook 25 personeelsleden besmet zijn, ongeveer een kwart van het personeel, en thuis zitten, komt er extra druk op de overige personeelsleden. “We proberen zoveel mogelijk de tekorten op te vangen door thuisverpleging, Wit-Gele Kruis, interimkantoren en dergelijke in te schakelen. Voor deze week is het geregeld en het is nu uitkijken om het ook de volgende weken in orde te krijgen. We volgen alles constant op, nemen meermaals de parameters zoals de saturatie, bloeddruk, en dergelijke.”

Basiszorgen

“Onze diensten kine, ergo en ontspanning springen bij om de basiszorgen aan de bewoners te kunnen geven. Waar er bijvoorbeeld tijdens de nacht normaal gezien twee personen dienst hebben, zijn dat er nu drie om zo zeker te zijn dat ook zij niet op verschillende afdelingen moeten komen.”

“We dachten dat we de hele pandemie goed doorstaan hadden, bleven alert en toch, net wanneer we de vaccinaties zouden kunnen toedienen, gebeurt dit. Het is rampzalig, maar in overleg met verschillende diensten doen we er alles aan om ervan af te geraken en onze bewoners weer een normaal leven te geven. Toch vrees ik dat het nog een maand zal duren vooraleer we versoepelingen kunnen toestaan”, besluit directeur Duyck.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.