Beschermd dorpsgezicht in Stene in ere hersteld na onrechtmatige sloop

© DJ
Redactie KW

Zes jaar nadat een rijwoning in de Stenedorpstraat onrechtmatig werd gesloopt, is het beschermd dorpsgezicht in Stene in ere hersteld. De eigenaar liet de gevel in oorspronkelijke staat heropbouwen. “We kunnen de pagina eindelijk omdraaien.”

Onroerend Erfgoed gaf in 2011 een gunstig advies voor verbouwingen aan een rijwoning in de Stenedorpstraat. Door een fout van een aannemer werd het huisje echter volledig gesloopt, zonder sloopverginning. Zowel Erfgoed als de stad Oostende reageerden verbouwereerd, want de Stenedorpstraat in Stene is met de gezellige horecazaakjes en de typische kleine huisjes een beschermd dorpsgezicht. Zes jaar na de sloop is dat dorpsgezicht nu in ere hersteld. Eigenaar Stijn Devos liet de gevel in oorspronkelijke staat heropbouwen. “Een werk van zes jaar, maar we wilden dat alles tot in de details correct zou verlopen. Normaal duurt de bouw van dergelijk huisje een klein jaar, maar dit was een complex dossier”, vertelt Devos.

Na het incident was er een bevel tot staking van de bouwwerken, zodat de verbouwingen lange tijd stil lagen. In oktober 2014 was er een nieuwe bouwvergunning. “We hebben vanaf dag één contact opgenomen met Erfgoed wat er moest gebeuren. Zo moesten we alle beschikbare, oorspronkelijke materialen afgeven aan een erkend labo. Van de stenen van de gevel, tot het pleisterwerk, de gebruikte verfsamenstelling, de ramen, en houten spanten. Op basis daarvan ontvingen we een lijst met voorgestelde materialen die gebruikt moesten worden”, zegt Stijn.

Gevel authentiek heropgebouwd

De gevel werd intussen authentiek heropgebouwd. “Dezelfde stenen werden gebruikt, de houten spanten staan op exact dezelfde plaats, zelfs de kleine dakramen zijn behouden. Meermaals trok ik tijdens de werken naar Onroerend Erfgoed om een stand van zaken te geven en te overleggen”, stelt Stijn.

De ruwbouw van de nieuwe woning is intussen afgewerkt, de gevel is volledig klaar. “Het dorpsgezicht is zo in ere hersteld. We zijn blij dat we na zes jaar deze pagina eindelijk kunnen omdraaien. Het was soms een lijdensweg, maar we zijn altijd positief gebleven”, zegt Stijn.

Het huis wordt nu casco aangeboden via De Huismeester, de vastgoedzaak van Stijn. “Het pand is vergund als horecazaak, met op de eerste verdieping een ruim appartement met zicht op de Tuinen van Stene. We hopen dat het snel ingevuld geraakt en het mooie Stene er zo straks een gezellige horecazaak bijkrijgt”, besluit Stijn Devos.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier