Beruchte naakte cycloop langs E17 staat te koop

© (Foto GF)
Redactie KW

De cycloop die je pal langs de autosnelweg E17 in Waregem kan spotten, staat te koop. De voorbije jaren was er nu en dan heisa over de opvallende figuur die ondernemer Hervé Messiaen dik tien jaar geleden bij zijn bedrijf neerpootte.

Wie regelmatig de autosnelweg E17 tussen Kortrijk en Gent neemt, heeft hem zeker al zien staan tussen Deerlijk en Waregem: de naakte cycloop die ter hoogte van het heftruckbedrijf HM International staat. Het gaat om een werk van de Italiaan Marco Boggio-Sella uit 1998, dat de Waregemse ondernemer Hervé Missiaen in 2010 kocht. De kunstenaar maakte ‘Eénoog’ voor het kunstproject ‘Over the edges’ van het Gentse SMAK, het museum voor actuele kunst.

De plaatsing leidde meteen tot kritiek, omdat het werk het voorbijrijdende verkeer zou afleiden. Het Agentschap Wegen en Verkeer vond dat het kunstwerk te veel de aandacht van automobilisten zou trekken. Na amper twee jaar, in september 2012, ging de reus verloren bij een aangestoken brand. Wie het op de cycloop gemunt had, is nog altijd onduidelijk. Missiaen besloot dan maar een kopie te laten maken. Die verrees op dezelfde plek toen de voormalige Amerikaanse president Barack Obama in 2014 naar Waregem afzakte voor een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field.

Tijgerslip

De cycloop was trouwens niet altijd naakt. Bij gelegenheden kreeg de 7,5 meter hoge reus een passende outfit aangemeten. Een naaister uit Harelbeke voorzag hem van een tijgerslip, later volgden nog een Boratslip, een kerstmanpak en een tenue van de Rode Duivels. Momenteel is hij gehuld in een scheidsrechterspak met het opschrift ‘respect’, om de zorgverleners een hart onder de riem te steken.

Na tien jaar verdwijnt dus een even vertrouwd als controversieel zicht uit Waregem. De cycloop staat te koop, omdat Hervé Missiaen enkele jaren geleden stopte met zijn bedrijf en nu een aanbod kreeg om de terreinen van HM International te huren en te renoveren. De opbrengst van de verkoop van de reus gaat deels naar de zorgsector. “Er is veel interesse, maar het is nog te vroeg om daar meer over te zeggen”, besluit Hervé Missiaen. (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten