Bertijn (21) uit Aartrijke plant resem bomen in… Kenia

Bertijn Ghijs hielp de plaatselijke boeren in Kitui met het planten van bomen. "Door bomen aan te planten, meer bepaald de boomsoort Melia, doe je op een duurzame manier aan landbouw." © gf

Met bomen planten in het Keniaanse dorp Kitui, dat is hoe Bertijn Ghijs het jaar 2019 heeft afgesloten. De Aartrijkenaar ging erheen voor zijn stage en het werd een onvergetelijk avontuur. “Ik heb er bomen geplant voor Africa Wood Grow, een organisatie die het ecosysteem in het binnenland van Kenia wil herstellen.”

Bertijn (21) is de zoon van Dieter Ghijs en Veerle Gouwy en woont aan de Brugse Heirweg. Hij is laatstejaarsstudent groenmanagement aan de hogeschool Vives in Roeselare. “Ik wou heel graag een stage doen in het buitenland. Er was een voorstel om naar Zweden te gaan, maar ik kon ook naar Kenia. Ik heb eigenlijk niet getwijfeld en heb voor dat laatste land gekozen. Toen ik afgelopen zomer in Cambodja was als toerist, besliste ik dat ik ooit nog eens zou terugkeren. Niet als toerist, maar om iets te doen voor het land, de bevolking. In Kenia kon ik dat doen, want Africa Wood Grow, waarbij ik stage deed, zet zich in voor de landbouw, de bevolking en het milieu. Het gaat om een Nederlandse organisatie die bomen aanplant in Kenia samen met de plaatselijke landbouwers. Door bomen aan te planten, meer bepaald de boomsoort Melia, doen ze op een duurzame manier aan landbouw. De bomen creëren niet enkel schaduw, hun wortels houden ook water en voedingstoffen vast en dat alles heeft een positief effect op de opbrengst.”

“Melia-bomen zijn goed bestand tegen de hitte. Het is vooral een uitdaging om ze te planten. Toen Africa Wood Grow zo’n tien jaar geleden startte met aanplanten, kon nauwelijks de helft overleven. Vandaag blijft 90 procent van de bomen in leven.”

Bertijn:
Bertijn: “Hier ben ik met een plaatselijke farmer de boompjes aan het monitoren.”© gf

Bertijn stak ook zelf de handen uit de mouwen. “Ik had een buddy bij me die met mij naar de landbouwers trok. Dat was wel nodig, want ik spreek geen Swahili. We bezochten vier landbouwers per dag. Diegenen die interesse hadden, kregen van ons alle materiaal om een omheining te plaatsen en een budget om plantputten te maken. De bomen werden geleverd met een motor. Twee kratten met 100 boompjes. Je moet wel weten dat mijn buddy eerst mij moest afzetten met de motor én dan nog eens om die bomen moest rijden. Ja, ik heb daar wel geleerd wat geduld hebben is.” (glimlach)

The Big Five

Bertijn koppelde het nuttige aan het aangename en wierp ook nog een kijk op het moois dat Kenia te bieden heeft. “Ik ben op safari geweest en heb The Big Five gezien en nog zoveel meer. Mijn gezelschap bestond uit mensen die uit Canada, Japan, Spanje en Brazilië kwamen. Ook dat was heel verrijkend.”

“Ik heb misschien niet zo heel bijgeleerd op technisch vlak tijdens deze stage, maar op veel andere gebieden heb ik enorm bijgeleerd. Zo heb ik oplossingen leren bedenken om te werken met de weinige middelen die er wél aanwezig waren. Het was een onvergetelijk avontuur. Tot op het allerlaatste zelfs, want mijn rugzak werd gestolen in Nairobi de dag voordat ik terug naar huis zou vertrekken. Mijn paspoort zat daarin, net als mijn fototoestel. Maar ik ben goed en wel thuisgeraakt. Al moet ik wel zeggen dat het serieus aanpassen was. Ik heb het gevoel dat ik me sneller aan het primitieve leven in Kenia kon aanpassen dan hier weer thuis. Niet alleen door het saaie, grijze weer, ik moest mijn gedachten ook terugbrengen naar hier. Dit avontuur heeft zoveel indruk op mij gemaakt waardoor ik heb beslist om me nog voort te engageren voor Africa Wood Grow”, besluit Bertijn.

www.africawoodgrow.com