Bert Soete en Rik Vanblaere uit Roeselare presenteren met ‘Onze Louis’ eigen bier

Brouwer Bert Soete (links) en Rik Vanblaere presenteren hun allereerste bier 'Onze Louis'. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Twee vrienden, twee levensgenieters en allebei afkomstig van brouwersfamilies. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Roeselarenaars Bert Soete en Rik Vanblaere uitpakken met een eigen en zelfgebrouwen bier. Onze Louis wordt in het weekend boven de doopvont gehouden.

Bert Soete (49) en Rik Vanblaere (63) zijn geboren en getogen Roeselarenaars en goede vrienden. Bert is een gewaardeerd muzikant en dirigent-muzikant van de Izegemse Koninklijke Harmonie van de Congregatie terwijl Rik vooral bekend is van de familiezaak-zuivelwinkel en bistro Vanblaere langs de Spilleboutdreef.

“Ik leerde Bert zo’n 20 jaar geleden kennen op café”, lacht Rik. “Ik dronk graag een pintje in de Nieuwe Beiaard en daar kwam Bert ook binnen met zijn saxofoon na de optredens van de stadsharmonie. We raakten aan de praat en de vriendschap werd nog groter toen Bert de saxofoonleraar van onze dochter werd.”

“Op een bepaald ogenblik ontdekten we dat we allebei uit brouwersfamilies afkomstig zijn. Mijn overgrootouders en grootouders Decock waren brouwers uit Diksmuide. Bert moet verder teruggaan in de geschiedenis want zijn verre voorouder Franciskus Van Ballaer nam in 1730 brouwerij De Swaen over in Kasterlee en begon zijn eigen bier te brouwen.”

Naar Kasterlee

“De brouwerij bevond zich op het marktplein van Kasterlee, achter de kerktoren”, neemt Bert over. “Brouwerij De Swaen ging telkens over van vader op zoon en bleef zo generaties lang bier brouwen. Tijdens WO I nam de Duitse bezetter niet alleen de klokken uit de kerktoren in beslag maar ook de brouwketels van de brouwerij. Na de wapenstilstand kwam er nooit een herstelbetaling en de brouwactiviteiten werden noodgedwongen stopgezet. Louis Adriaan Van Ballaer kocht dan maar bier bij grote brouwerijen, bottelde het zelf en verkocht het in Kasterlee en omstreken.”

“In de lente van 2017 vond ik op zolder oude foto’s van de familie Van Ballaer. Als achterkleinzoon van Louis Adriaan Van Ballaer en kleinzoon van Angèle Van Ballaer raakte ik gefascineerd door de familiegeschiedenis en ik trok naar Kasterlee. Ik kon er het recept van het bier niet meer achterhalen maar vond er wel het mooie wapenschild van de brouwerij.”

“Het is het eerste bier van Bert en het is er boenk op”

“In januari van dit jaar begon ik in Syntra Brugge met een opleiding Microbouwen. Tijdens mijn opleiding heb ik zelf het recept geschreven van ons bier en voortdurend feedback gevraagd aan docenten en bierkenners.”

“Ja, het is inderdaad het allereerste bier van Bert”, zegt Rik. “En het is er wat mij betreft, meteen boenk op.”

Doordrinker

We kunnen hem onmogelijk tegenspreken wanneer we proeven van een fris geschonken Onze Louis. Het bier kent een superzachte entree in de mond en heeft een heerlijk bittertje in de afdronk. Wanneer ik opmerk dat dit me doet denken aan hoe Stella 30 jaar geleden smaakte, veert Rik meteen op. “Voilà, ik heb het nog gezegd tegen Bert net voor je binnen kwam. Bert heeft eigenlijk de allerbeste pils gemaakt die er bestaat, alleen een beetje zwaarder (lacht).”

“Het is inderdaad de bedoeling dat Onze Louis een bier is om door te drinken”, lacht Bert. “We gebruiken geen bitterhop waardoor ons bier een beetje minder bijtend is. We gebruiken enkel aromahop, tarwe en spelt. Vooral dat laatste wordt niet veel meer gebruikt omdat het acht keer zo duur is als tarwe. Ons bier wordt gebrouwen bij brouwerij De Meester in Stasegem: we krijgen de volledige infrastructuur ter beschikking en mogen zelf ons bier brouwen.”

Familiebier

“En na Onze Louis volgt Ons Angèle en dan komen wellicht Henri en Irma op de markt. Dat zijn dan twee familieleden van de brouwersfamilie Decock”, besluit Rik.

Onze Louis is te koop bij zuivelhandel Vanblaere in de Spilleboutdreef. De aanbevolen verkooprijs bedraagt ongeveer twee euro per flesje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier