Bert Samyn doet crowdfunding voor bouw ondergrondse serre

Het is naast dit grote waterreservoir dat de jonge bio-boer Bert Samyn zijn half ondergrondse kweekserre wil bouwen. (foto AB)
Redactie KW

Biologische groenten en fruit kweken, doet hij al, maar nu wil Bert Samyn met crowdfunding een half ondergrondse serre bouwen om vanaf het voorjaar 2020 ook zelf plantjes in op te kweken. In Zuid-Amerika bestaan dergelijke serres op grote schaal, maar in België is Bert mogelijks de eerste. Hij wil 9.500 euro inzamelen en hoopt dat mensen zijn duurzaam project willen steunen.

Bert Samyn (34) kweekt sinds vier jaar biologische groenten en fruit in de Beverenstraat op een terrein van 2,7 hectare. ‘s Winters zijn dat prei, spruiten, veldsla en alle soorten kool, tijdens de zomer zijn er volop tomaten, komkommers, radijsjes, aubergines en paprika’s. In het tussenseizoen heeft hij aardappelen en bloemkolen. Voor fruit is het langer wachten op een eerste echt goede oogst, maar ook hier probeert hij alles uit wat op zijn grond wil groeien: appelen, peren, bessen, abrikozen, pruimen en nectarines. Bert heeft een hoevewinkel waar hij zijn producten verkoopt. Maar hij doet ook de markten. Op dinsdag staat hij in Roeselare en op vrijdag in Nieuwpoort, twee markten waar hij de enige bioboer is. Bert zegt dat hij een zo groot mogelijk gamma wil kunnen aanbieden. Dat lukt stilaan beter en beter. Maar hij vertelt ook dat hij de eerste jaren zwarte sneeuw heeft gezien.

Seizoensarbeiders

“De eerste twee jaren heb ik met verlies gewerkt”, vertelt Bert. “Ik moest investeren in machines, netten, beregening, noem maar op. Omdat ik het werk alleen niet meer aankon, heb ik in 2018 een personeelslid aangeworven. ‘s Zomers heb ik ook seizoenarbeiders in dienst. Dat heeft gerendeerd! Vorig jaar heb ik meer geproduceerd en meer verkocht. Ik ben ook blij dat ik mijn personeel kan betalen zonder veel verlies. In 2020 wil ik efficiënter werken en mij beter wapenen tegen verliezen. Net als elke landbouwer heb ik vorige zomer geleden onder de droogte. Daarom ben ik nu een tweede reservoir aan het aanleggen voor de opvang van regenwater. Ik ben ook een omheining aan het plaatsen om te verhinderen dat konijnen nog eens massaal mijn planten opeten. En ook het wieden wil ik efficiënter aanpakken. Schoffelen gaat twintig keer sneller dan met de hand wieden. Maar eenmaal het onkruid te hoog staat, kan je niet anders dan het manueel uittrekken. Het is dus zaak om er snel bij te zijn.”

Zuid-Amerika

Bert kocht tot op heden quasi al zijn plantjes bij een biologische kweker. Maar voor de toekomst is het zijn doel om zelf zaadjes te zaaien en de plantjes op te kweken tot ze groot genoeg zijn om uit te planten. Daarvoor heeft hij een kweekserre nodig. En hem kennende – Bert bouwde eerder eigenhandig zijn woning in leem – zal dat iets speciaals worden.

“In Zuid-Amerika bestaan half ondergrondse kweekserres op grote schaal”, zegt Bert. “Zie het als een kelder met een glazen dak. Een klassieke serre verliest ‘s nachts de warmte die ze tijdens de dag heeft opgedaan. Door een serre half ondergronds te steken, krijg je veel minder warmteverlies. De aarde rond de serre dient immers als thermische massa. Automatische beregening en een installatie om bij te verwarmen, zijn een noodzaak. Als we in februari willen beginnen zaaien, kan het immers nog vriezen. Via crowdfunding ben ik financiële steun aan het zoeken. Het doel is om 9.500 euro in te zamelen. Begin deze week zaten we aan 65 procent van dat bedrag. Dat is fantastisch, maar ik ben er nog niet. Mensen kunnen zelf kiezen hoeveel ze schenken, maar bepaalde ronde bedragen zijn goed voor een beloning. Wie 5 euro geeft, krijgt een bedankingsmail. Tegenover 35 euro staat een aardappelpakket, 50 euro is goed voor een klein groentepakket, 75 euro voor een groot groentepakket en voor 100 euro krijg je een groentepakket en wordt een fruitboom op jouw naam geplant. Voor 250 euro krijg je een uitnodiging voor de opening, 500 euro is goed voor een rondleiding met maaltijd. Bijdrages van 750 euro en 1.500 euro leveren respectievelijk één en twee overnachtingen met ontbijt in de hoevewoning op. Haal ik het vooropgestelde bedrag niet, dan worden alle schenkingen automatisch terug gestort. Het is dus alles of niets. Mensen kunnen nog tot en met 11 januari middernacht deelnemen. Ik doe via deze weg graag een warme oproep om dit unieke en duurzame landbouwproject te steunen”.

(AB)

Op de website www.lincelam.be vind je een link naar de crowdfunding. Een eenvoudige overschrijving op rekening BE-947506694893-14 met vermelding van contactgegevens kan ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier