https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bernise Tanghe krijgt als eerste Roeselaarse coronavaccin: “Nog nooit griepspuit gehad”

(v.l.n.r.) Motena-voorzitter Bart Wenes, Bernise Tanghe, De Waterdam-directeur Marian Claeys en Nadine Pillaert kijken uit naar de start van de vaccinaties op Roeselaars grondgebied.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
(v.l.n.r.) Motena-voorzitter Bart Wenes, Bernise Tanghe, De Waterdam-directeur Marian Claeys en Nadine Pillaert kijken uit naar de start van de vaccinaties op Roeselaars grondgebied.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Philippe Verhaest

De uitrol van het vaccinatieplan tegen Covid-19 zit stilaan op kruissnelheid. Deze week kreeg de Meulebeekse Monique Van Coillie als eerste West-Vlaamse haar prikje, dinsdag is het de beurt aan de eerste Roeselarenaar. Die eer is weggelegd voor Bernise Tanghe, bewoonster van wzc De Waterdam. “Het wordt een primeur voor mij”, glimlacht de kranige 94-jarige. “Ik heb zelfs nog nooit een griepspuit gekregen!”

Tegen 18 januari moeten alle rusthuisbewoners van het Roeselaarse grondgebied hun eerste inenting tegen Covid-19 gekregen hebben. Drie weken na spuit nummer één volgt de tweede vaccinatieronde en tegen eind deze maand moeten ook alle personeelsleden die in een woon- en zorgcentrum aan de slag zijn, de revue gepasseerd zijn.

De allereerste inenting is echter weggelegd voor Bernise Tanghe. De fiere Roeselaarse viert op 16 maart haar 95ste verjaardag en heeft sinds februari 2020 haar thuis in De Waterdam, een van de vier wzc’s van het zorgbedrijf Motena. “Net voor die hele pandemie losbrak”, glimlacht Bernise. “Daar had ik toen niet meteen op gerekend, maar we hebben er het beste van gemaakt.”

Willy Sommers gezien

Het afgelopen jaar had Bernise zich toch wat anders voorgesteld. “Ja, het is momenteel een triestige wereld, hé. Maar hier in De Waterdam zijn we, ondanks alles, toch stevig in de watten gelegd. Afgelopen zomer is zelfs Willy Sommers hier komen optreden. Zo zijn er veel zaken geweest doen ons deugd gedaan heeft.”

Het grootste gemis was het directe contact met haar familie, zegt Bernise. “Mijn man, Gustaaf Pillaert, overleed in 1994 toe hij 73 jaar oud was. Met onze enige dochter Nadine (70), twee kleinkinderen Caroline (46) en Benoit (42) en drie achterkleinkinderen Cyril (18), Camille (16) en Brent (14) vormen we een hechte bende, nu hebben we elkaar net iets te veel moeten missen. Akkoord, we hebben veel over en weer gebeld en tijdens de eerste lockdown kwamen ze regelmatig ook aan het raam zwaaien, maar dat is toch niet hetzelfde. Mijn 94ste verjaardag hebben we niet kunnen vieren, Moederdag viel in het water, recent ook Nieuwjaar… We hebben veel in te halen. Maar: ik ben al die maanden positief gebleven, hoe lastig het soms ook was.”

“Na de twee vaccinatierondes zal het risico op besmetting dalen, maar ook in 2021 zullen we zeer voorzichtig blijven” – Marian Claeys, Directeur WZC De Waterdam

Dat beaamt ook De Waterdam-directeur Marian Claeys. “Het waren geen evidente maanden, maar nu zien we eindelijk wat licht aan het einde van de tunnel”, zegt ze. “De eerste golf zijn we zonder kleerscheuren doorgekomen en raakte geen enkele bewoner besmet. Afgelopen najaar werden we wel met een uitbraak geconfronteerd en kostte het coronavirus vier van onze bewoners het leven. Tegelijk is het ons wel opgevallen dat we, vooral tijdens de eerste golf, een pak minder zieken en sterfgevallen telden. Toen was onze voorziening immers hermetisch afgesloten van de buitenwereld.”

De eerste inentingsronde van dinsdag 19 januari omschrijft Marian als een nulpunt. “We kunnen als het ware opnieuw beginnen bouwen. Iets meer dan 150 bewoners krijgen volgende week de eerste dosis van het vaccin, op 2 februari volgt de tweede ronde. Daarna zal het besmettingsrisico stevig naar beneden gaan, al zijn we ons er van bewust dat het gevaar nog altijd om de hoek zal loeren. We zullen ook in 2021 zeer voorzichtig te werk gaan.”

‘Dafalganneke’

Bernise zelf is maar wat blij dat ze als eerste Roeselarenaar het vaccin toegediend zal krijgen. “Ik ben content, ja. Die spuit wordt trouwens een primeur voor mij, want ik ben in mijn hele leven nog nooit tegen de griep ingeënt geweest. Ik ben dus wel een tikkeltje nerveus en stel me ook wat vragen bij de mogelijke bijwerkingen, dat vaccin is immers erg snel ontwikkeld geweest. Maar hier in De Waterdam zijn we perfect omringd en staan ze klaar met de beste zorgen. En wat hoofd- en spierpijn kunnen met een Dafalganneke opgelost worden, hé.”

Ondertussen droomt Bernise al over het leven wanneer het gros van de bevolking gevaccineerd zal zijn. “Weet je waar ik nog het meest naar verlang? Om samen met mijn dochter eens goed te gaan shoppen in de Ooststraat. En eens lekker te gaan eten in De Ooievaar. Dan kan ik met mijn familie opnieuw het leven vieren, want dat doe ik toch zo graag.”

En heeft de coronacrisis ook voor positieve zaken gezorgd? “Toch wel”, grijnst Bernise. “Met enkele rusthuisbewoners heb ik een kaartclubje opgericht. De coronakaarters, als het ware. Ook na dit hele verhaal zullen we samen een kaartje blijven leggen. Maar dan zonder mondmaskers!”

Motena-voorzitter Bart Wenes: “Drie weken geleden nog code rood, nu vol hoop”

Motena-voorzitter Bart Wenes ziet 2021 rooskleurig tegemoet, zegt hij. “Enkele weken geleden zag de situatie er nochtans compleet anders uit. In de vier wzc’s van Motena – De Waterdam, De Zilverberg, Sint-Henricus en Ter Berken – waren net voor de kerstvakantie nog zes cohorte-afdelingen ingericht. Die zijn ondertussen weer allemaal gesloten en al onze wzc’s zijn coronavrij. Bemoedigend.”

Slechts vier weigeraars

In de loop van volgende week worden alle bewoners van de Motena-wzc’s een eerste keer ingeënt. “Goed voor 455 residenten en slechts vier van hen hebben het vaccin geweigerd. Dat is slechts 0,8 procent, terwijl het Vlaams gemiddelde op 15 procent ligt.” Ook in de drie andere woon- en zorgcentra in Roeselare – De Hovenier, Vincenthove en Westerlinde – worden volgende week vaccins geleverd.

“We zitten op de goeie weg”, stelt voorzitter Bart Wenes. “Drie weken geleden bevonden we ons nog volop in code rood, nu kleurt alles groen. De kleur van hoop.” (PVH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.