Bernard volgt Jean-Marie op als voorzitter bij NEOS Meulebeke

(foto Luc)
(foto Luc)
Redactie KW

Na twee ambtstermijnen van vier jaar geeft huidig voorzitter van de Meulebeekse NEOS-afdeling, Jean-Marie Boone per 31 december de fakkel door aan Bernard De Marez. Bernard wordt zo de zesde voorzitter van een bloeiende vereniging die straks, in 2022, haar gouden jubileum mag vieren.

In 1971 kwam Pierre Duprez met het idee op de proppen om, op vraag van het NCMV, van start te gaan met een vereniging voor gepensioneerde middenstanders in Meulebeke. Op 13 januari 1972 stak de vereniging officieel van wal als CRM, Christelijke Rustende Middenstaanders, die later een naamverandering onderging naar NEOS (Netwerk Ondernemende Senioren). Jean-Marie Boone volgde later Robert Germonprez op en na acht jaar voorzitterschap is ook voor hem de tijd aangebroken om een stap opzij te zetten en plaats te maken voor verjonging.

Zaal Venique

Jean-Marie zag het levenslicht in Antwerpen op 25 februari 1944 maar hij groeide op in Meulebeke. Hij studeerde voor architect in Doornik en behaalde er in 1967 zijn diploma. In 1970 trouwde hij met Lieve Maeyens. Jean-Marie had naast zijn drukke architectenloopbaan ook een hart, en tijd, voor het verenigingsleven.

“Ik was voorzitter van het Marialoops Feestcomité van 1982 tot 1988 en maakte in die functie ook de feestelijkheden mee naar aanleiding van 150 jaar Marialoop”, blikt Jean-Marie terug. “Verder was ik ook actief in het plaatselijk Volkstoneelgezelschap. Van 1982 tot 2007 trad ik aan als voorzitter van de plaatselijke Sint-Elooisgilde. Daarnaast was ik eveneens actief binnen de orde van architecten en sinds 2007 binnen de Meulebeekse NEOS-afdeling. Het was op vraag van NEOS-bestuurslid Maria Van Severen dat ik in 2007 ben toegetreden tot het Netwerk van Ondernemende Senioren. Ik leerde er, onder het voorzitterschap van Robert Germonprez, een warme vereniging kennen”

“Ik wil stukje welzijn bieden aan een groep mensen uit de gemeente”

Enkele jaren later, in 2012, mocht Jean-Marie als kersvers voorzitter de NEOS-leden verwelkomen op het kerstfeestje in zaal Venique. “Het was meteen de laatste bijeenkomst op een prachtlocatie waar we door Christa en Veerle altijd hartelijk werden verwelkomd. We zochten daarna onze toevlucht tot de Toerist bij Michèle en Richard. Sinds januari 2017 hebben we nu de Koorddanser als vaste stek voor onze activiteiten. Die acht jaren als voorzitter van een dynamische beweging zijn voorbijgevlogen. Ik heb steeds een fantastisch team van bestuursleden en medewerkers rondom mij gehad. Mensen waarop je kon rekenen en die niet bang waren om de handen uit de mouwen te steken.”

(foto Luc)
(foto Luc)

Vanaf 1 januari 2021 zal hij heel graag een ruggensteun zijn voor zijn opvolger Bernard. Met de aanstelling van Bernard De Marez (67) als voorzitter van NEOS per 1 januari 2021, heeft men gekozen voor iemand met een grote expertise wat het verenigingsleven betreft. Bernard is gewezen leraar aan de land- en tuinbouwschool in Tielt, gewezen technisch adviseur en coördinator VTI Tielt. Hij is voorzitter van het Feestcomité ’t Veld, voorzitter van de Ridders in de Orde van de Grote Beer, hij is de drijvende kracht samen met zijn team achter Tabakommegang, lid van de schoolraad ’t Veld, de Landelijke Gilde en TuinHier. Bernard is de echtgenoot van Marijke Vanhalst, de papa van Lieven en Isabelle, Dieter en Helen en de opa van Lucca, Nore, Renaud en Liana. Bernard: “Met dit voorzitterschap wil ik vooral een stukje welzijn aanbieden aan een groep mensen van onze gemeente. Organiseren en coördineren zit nu eenmaal in mijn bloed. Van Chiro naar KLJ, van studentenclub tot opvoeder, van leraar tot technisch adviseur,… het zijn stuk voor stuk opgaven die overleg, advies en coördinatie vereisen”, legt hij uit.

Bubbelactiviteiten

“NEOS staat garant voor een ruim cultuuraanbod met oog voor de grootste culturele evenementen in Vlaanderen. We brengen unieke voordrachten, boeiende bedrijfsbezoeken maar zijn zeker ook te vinden voor reizen, sport en ontspanning. Bij NEOS is gezelligheid troef. Het organiseren van grote activiteiten en samenkomsten is het voorbije jaar heel moeilijk geweest daarom zijn we gestart met bubbelactiviteiten voor zover die coronaveilig konden plaatsvinden. Onze maandelijkse bijeenkomsten en bestuursvergaderingen worden nu meegedeeld via onze nieuwsbrief die we digitaal of per post aan onze 200 leden overmaken. Een hechte bestuursploeg met oog voor takenverdeling en het opnemen van een verantwoordelijkheid is goud waard. Ik hoop dan ook in die context mijn voorzitterschap bij NEOS gestalte te geven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.