Bergmolenbos in Rumbeke krijgt uitkijktoren van 30 meter hoog

Jos Remaut

Er wordt al lang over gepraat, over de nieuwe groene long die het Bergmolenbos moet worden en er is in de voorbije jaren ook al veel aangeplant. Maar de komende zes jaar wordt dit stadsrandbos pas écht op de kaart gezet als nieuwe publieke groene ruimte. Met als absolute attractie : een nieuw op te richten uitkijktoren over Roeselare en omgeving.

“In onze ambities voor de vergroening van Roeselare willen we met onze nieuwe bestuursploeg de lat écht wel hoog leggen”, stelt burgemeester Kris Declercq. “Niet alleen omdat de belangrijkste wegen eigenlijk onze luchtwegen zijn, maar ook omdat er in deze regio echt wel nood is aan meer openbaar groen om de toenemende vraag naar zachte recreatie te kunnen beantwoorden. We willen in de komende zes jaar 100.000 nieuwe bomen aangeplant zien in Roeselare, en ons groenareaal verdubbelen tot 40 hectare. Heel belangrijk zijn daarin onze stadsrandbossen : het Krommebeekbos in Beveren en het Bergmolenbos in Rumbeke.”

In het Bergmolenbos moet de recreant ook van alles kunnen beleven, vindt de nieuwe bestuursploeg, en daarom wordt het licht nu definitief op groen gezet voor de bouw van een uitkijktoren : een totaal nieuwe constructie die een 360 graden zicht moet bieden op Roeselare en omgeving. “Die toren zullen we samen bouwen met het Provinciebestuur.”

30 meter hoog

Gedeputeerde voor Toerisme Sabien Battheu bevestigt “Met Horizon 2025 investeren we 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Er komt een netwerk van gratis toegankelijke observatiepunten, uitkijktorens en belevingsplatformen die verspreid zijn over de hele provincie. Een daarvan dus in Roeselare : voor het bouwen van een nieuwe uitkijktoren in het Bergmolenbos voorzien we 225.000 euro. De toren zal 30 meter hoog zijn.” Begin volgende week valt dus normaliter de beslissing welke van de drie geselecteerde ontwerpen het wordt. Geen gemakkelijke keuze : de ontwerpen zijn heel uiteenlopend en over smaken…

Bergmolenbos in Rumbeke krijgt uitkijktoren van 30 meter hoog

“Dit wordt uiteraard ook een bijkomende toeristische attractie voor onze stad”, vult Kris Declercq aan. “Het is daarenboven ook de bedoeling om rond het gegeven van die toren allerhande animatie en activiteiten uit te bouwen. Mogelijk thema zou hier ‘De Sprookjestoren’ kunnen zijn.

En dan is er natuurlijk nog het probleem van de mogelijke verkaveling in het Bergmolenbos. “Dit oplossen wordt een hele uitdaging”, zegt Kris Declercq, “want stedenbouwkundig gezien is de situatie vaag. Hier moeten we in overleg tot een constructieve oplossing zien te komen, en we beschouwen dit wel als een prioriteit.”

Natuurcentrum

Ook voor de uitbouw van een natuureducatief bezoekerscentrum is de kogel nu definitief door de kerk : “We kregen van gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe de bevestiging dat de Provincie in de komende jaren dit centrum effectief wil realiseren als enige nog ontbrekende schakel in netwerk van natuureducatieve centra in de provincie.” Dergelijke centra zijn er nu al in bijvoorbeeld De Panne en Woumen, en op de Gavers.

Bergmolenbos in Rumbeke krijgt uitkijktoren van 30 meter hoog

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.