Bera en Lieve wandelen 10.000 euro bijeen voor verwaarloosde honden

Bera Van Simaey en Lieve Lantsoght wandelden de pelgrimsroute camino de Santiago voor verwaarloosde honden. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De goede Brugse vriendinnen Bera Van Simaey en Lieve Lantsoght wandelden quasi de hele maand augustus de pelgrimsroute camino de Santiago om geld in te zamelen voor de opvang van verwaarloosde honden in Spanje. Ze hebben er een geslaagde en mooie tocht opzitten waarbij ze zo’n 10.000 euro inzamelden.

Lieve Lantsoght en Bera Van Simaey zijn al twaalf jaar bijzonder goed bevriend en bekommeren zich sterk om het droeve lot van de honden in Spaanse asielen. Bera doet al jarenlang aan vrijwilligerswerk voor Podencoworld, een organisatie die zich inzet om het lot van deze verwaarloosde honden. Zo leerde ze de Nederlandse uitbaters kennen van het Tanamera Rescue asiel. In dat asiel komen veel honden terecht die aanvankelijk gebruikt worden bij de jacht, maar dan later gedumpt worden door de eigenaars. Het gaat hier vooral om honden van het Podenco en Galgo-ras.

Duo schiet in actie

Het Tanamera asiel, dat hoofdzakelijk leeft van giften, kon door de coronacrisis geen evenementen organiseren om giften in te zamelen en kreeg het zo bijzonder moeilijk om hun asiel nog op een degelijke manier te blijven runnen. Bera wilde die mensen en hun asiel ondersteunen en besloot over te te gaan tot een inzamelingsactie. Ze kon al vlug ook haar goede vriendin Lieve overtuigen om mee te doen. De dames richtten een facebookpagina op, startten een crowdfunding initiatief en lichtten de pers in. Maar ze wilden niet zomaar geld inzamelen; ze wilden ook tonen dat ze het zelf ook écht menen en er een persoonlijke inspanning voor doen. Ze besloten de bekende pelgrimstocht camino de santiago te wandelen; met start op 4 augustus.

Hondenleed onderweg

Bera en Lieve zijn net teruggekeerd van hun reis en tonen zich bijzonder tevreden. “Het was echt een heel boeiende ervaring”, zegt Bera. “We waren wel goed voorbereid, maar toch was het bij momenten echt fysiek zwaar. Maar de landschappen waren prachtig en we hielden halt in pittoreske dorpjes van nauwelijks vijf huizen. De hondenasielen zelf hebben we niet gezien omdat die in een rode coronazone lagen, maar we hebben toch ook veel hondenleed gezien onderweg. Vastgeketende en zieke honden, mager en vol luizen en dergelijke meer… Er is nog heel veel werk op dat vlak; zeker in Spanje.”

10.000 euro

“Het belangrijkste is echter dat we een mooie som hebben kunnen ophalen. Er stond al een kleine 3.000 euro op onze GoFundMe-rekening (een online tool om geld in te zamelen voor goede doelen, red.), maar we hebben die dan afgesloten omdat er per storting eigenlijk teveel administratiekosten afgingen. We hebben dan verder gewerkt met een andere rekening en zo hebben we nog eens 7.185 euro ingezameld. Samen is dat toch een mooi bedrag van zo’n 10.000 euro ten voordele van het asiel voor verwaarloosde honden. We zien dus moe maar tevreden teruggekeerd!”, besluiten Bera en Lieve.