Benoit schrijft fietsavontuur door 19 Europese landen neer in boek

foto wk
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Voor de coronapandemie alles aan banden legde, fietste Benoit Vanden Haute (37) 16.000 (!) kilometer door 19 Europese landen. De lockdown greep hij aan om zijn avonturen te boek te stellen: ‘Met de Zon in de Zeilen – door Europa op het ritme van de zon’.

Door de corona-uitbraak moest hij zijn fietsavontuur vervroegd afbreken, maar Benoit Vanden Haute was toen wel al bijna een jaar onderweg. Van boven de poolcirkel tot Gibraltar, van kajakken in Lapland tot eilandhoppen in de Middellandse Zee en surfen met zicht op Afrika: de Wenduinenaar deed waar we allemaal wel eens van dromen. “Nog tijdens mijn reis kwam er enorm veel reactie op mijn blog (zijn reisavonturen waren te volgen op sunbiker.com, red.), wat me aanmoedigde om het te boek te stellen. De lockdown heb ik dus nuttig kunnen vullen: mijn blog was wisselend in het Engels en het Nederlands en moest hier en daar wat herschreven worden. Over sommige plaatsen en gebeurtenissen weid ik in het boek ook meer uit: zo zijn de Baltische staten me enorm bijgebleven. Eigenlijk is het ironisch dat ik mijn reis door corona vroegtijdig moest beëindigen: plots was er van open grenzen geen sprake meer.”

Elektrische fiets

Benoit reisde met een elektrische fiets, aangedreven door zonne-energie. “Oorspronkelijk was het niet de insteek van mijn trip, maar die opvallende zonnepanelen waren wel het eerste waarover ik altijd werd aangesproken. Het was een uitstekende ijsbreker en het reizen kostte mij daardoor ook niets”, aldus Benoit, die door de elektrische assistentie grotere afstanden kon afleggen. “Zonnepanelen geven je fiets een bijna ongelimiteerd bereik en voldoende kracht om steile en onverharde paden aan te kunnen. Anders dan wanneer je bijvoorbeeld met een camper reist, zie en hoor en ruik je bovendien alles wat je onderweg tegenkomt.”

Een kajak zorgde voor extra avontuur. “De mogelijkheid om spontaan te stoppen langs een meertje gaf de reis een zalige vrijheid. En verder nam ik vooral de tijd om in te gaan op elke uitnodiging. Daar volgden veel warme en interessante ontmoetingen uit, die voor een stuk ook het reisverloop bepaalden.”

Genieten

Toen de coronacrisis uitbrak, keerde Benoit halsoverkop terug uit Portugal. “Bij mijn terugkeer werd ik snel weer in de dagelijkse realiteit geworpen. Mijn reis was voor alle duidelijkheid geen vlucht, al kan ik het wel iedereen aanraden om eens uit de sleur te stappen en wat gas terug te nemen”, zegt Benoit, die voordien werkte als havenmeester in Zeebrugge. “Ik deed al tien jaar hetzelfde werk en had er nood aan om eens de resetknop in te drukken. Wat mentaal een groot verschil maakte, is dat ik voor mijn reis geen einddatum voorop had gesteld. Ik ben zonder verwachtingen vertrokken, waardoor ik mezelf verplichtte om in het moment te leven en ongeremd van elk moment te genieten.”

Met zijn boek wil Benoit andere mensen ertoe aanzetten om hun reisdromen te verwezenlijken. “Veel mensen zeggen mij hoe fantastisch ze het vinden en dat ze het zelf ook wel zouden willen doen… Als ze er maar de durf voor hadden. Ik kan hen alleen maar op het hart drukken om hun angsten te laten varen: onderweg ben ik niets dan hulpvaardigheid tegengekomen. Ondanks de lokale gewoontes zijn vooral de overeenkomsten tussen al die Europeanen mij opgevallen. Hoe we in essentie dezelfde dingen belangrijk vinden en het allemaal goed met elkaar menen. Het taalverschil is ook nooit een probleem geweest. Als je écht met iemand wil praten, dan lukt dat wel desnoods met handen en voeten”, aldus Benoit.

‘Met de Zon in de Zeilen – door Europa op het ritme van de zon’ telt 158 pagina’s en kost 17 euro. Je kan het boek bestellen via sunbiker.com of www.bravenewbooks.nl/books/238161.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.