Benny Ingels uit Ingelmunster blikt terug na vier jaar Donald Trump als president

Benny steekt zijn voorkeur niet onder stoelen of banken. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Benny steekt zijn voorkeur niet onder stoelen of banken. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Peter Soete

Als er één streekgenoot goed weet wat er speelt in de VS dan is het wel Benny Ingels. Benny werkt op het Roeselaarse stadhuis en woont in Ingelmunster. Hij voorspelde vier jaar geleden al de winst van Trump en heeft de man en zijn politiek vier jaar aandachtig gevolgd.

Benny Ingels weet waarover hij praat als het over de Verenigde Staten gaat. Hij is al achttien keer de plas overgestoken naar de VS en bezocht er onder meer het huis van Martin Luther King, stapte binnen bij de kapper van Barack Obama en bezocht het Graceland van Elvis. Maar hij praatte op alle reizen vooral met gewone Amerikanen over het alledaagse leven in ‘the land of the free’.

Jij heb tot het laatst gehoopt dat Donald Trump nog vier jaar president zou zijn?

“Inderdaad, maar het is de elite van het land die bepaalt hoe de wereld draait, niet de burger. Voor mij is Trump de winnaar van de verkiezingen. Men heeft hem vier jaar proberen kapot te maken maar dat is niet gelukt. Maar liefst 74 miljoen Amerikanen geloven in hem, dat is nog eens vier miljoen meer dan vier jaar geleden. Trump is trouwens één van de eerste presidenten die best scoort bij de Afro-Amerikanen.”

Jij denkt dat Covid-19 een van de oorzaken is voor het verlies van Trump?

“Ongetwijfeld want de Democraten riepen hun kiezers onmiddellijk op om met een poststem te stemmen. Trump heeft direct en meermaals gewaarschuwd dat dit de deur wagenwijd openzet voor frauduleuze praktijken en dat de enige eerlijke en betrouwbare verkiezing er één is van kiezers die persoonlijk gaan stemmen op één dag tussen middernacht en middernacht.”

Je hebt geen goed woord voor de Democraten?

“Neen, absoluut niet want die hebben vier jaar geleden een ‘fatwa’ uitgesproken over Trump en de richting die hij wilde uitgaan. Ze probeerden hem te pakken op zijn grappen op vrouwen, op Oekraïne, op zijn covid-maatregelen. Het stopte gewoon niet en die aanvallen kwamen dagelijks in de media. Het was vier jaar een oorlog op de ‘mind and soul’ van de Amerikaanse burger.”

“Absolute vrijheid komt op de allereerste plaats”

Niet moeilijk als je een president hebt die zegt dat bleekwater goed is tegen Covid-19!

“Natuurlijk heeft hij zaken gezegd en gedaan waarbij veel monden openvielen. Maar men mag Trump niet afschilderen als een clown, als een dwaas. Trump is geen typische politicus. Akkoord, hij loog ook maar welke politicus doet dit niet? Hij is zeer direct, hij is niet kneedbaar door het politieke establishment in Washington en economisch was zijn beleid niet slecht. Natuurlijk speelt Covid-19 daar hebben we het opnieuw een bepalende negatieve factor in dit laatste verhaal.”

En gewone Amerikanen geloofden die man?

“Oh ja. En wij, Europeanen, mogen echt niet oordelen over die Amerikanen als we hun cultuur, hun waarden en idealen niet begrijpen. Die 74 miljoen mensen die op Donald Trump hebben gestemd zijn heus niet allemaal mensen die ‘dwalen’, zoals sommige analisten bij ons suggereren.”

“De meeste Amerikanen haten Washington en de corrupte politiek en besluitvorming. Voor Amerikanen komt absolute vrijheid op de allereerste plaats en willen ze zo weinig mogelijk inmenging van de overheid. Bijna iedere Amerikaan heeft een vuurwapen maar ik denk dat niemand dat ooit wil gebruiken. Uitgezonderd als hun bezit of hun familie wordt aangevallen. Dan hebben zij de vrijheid om zichzelf en hun bezittingen te verdedigen. Bernie Sanders bijvoorbeeld heeft bij hem thuis wellicht de meeste wapens van het hele Congres.”

En Trump begreep die gewone mensen?

“Ja, Trump komt op voor de modale Amerikaan en voor de vrijheid van hen. Trump is bovendien een patriot en verdedigt de waarden van Amerika en daar houden Amerikanen wel van.”

“De bestorming van het Capitool is een smet op het blazoen van Amerika”

Toch niet zo veel als je ziet dat ze het Capitool, toch het symbool van de vrijheid, bestormen? En als je dan een president hebt die zich laat horen…?

“Dat is inderdaad een enorme smet op het blazoen van Amerika, dat ben ik met je eens. Je kunt dit nooit goedpraten, het hart van de democratie werd aangevallen. En ja, de VS waren enkele uren een bananenrepubliek, so what! Ook dit waait over.”

Komt het nog goed met dit land?

“Heel zeker. Amerika heeft een ongelooflijke veerkracht en zal altijd opstaan. Amerika is zo flexibel en telt de meest intelligente inwoners ter wereld. Dat land kent een enorme macht op militair, economisch en technologisch vlak en ze zijn onbreekbaar als het op vrijheden aankomt. Amerika zal altijd opstaan uit een mindere periode, denk maar aan 9/11, Pearl Harbor of de grote recessie van 1929.”

Maar voor Donald Trump is het iets minder goed afgelopen?

“Misschien wel. Zal hij nog aan politiek mogen doen? Indien wel, is hij binnen vier jaar nog fit genoeg? Maar als het Donald Trump zelf niet is, zie ik toch iemand anders uit zijn omgeving opstaan zoals zijn dochter Ivanka of zijn zonen Donald jr. of Eric. Ik denk dat de Trump-beweging nog zal uitbreiden. Wellicht richt Donald Trump zijn eigen mediakanaal op en zal hij president Biden en de Democraten vier jaar bestoken, net zoals ze met hem hebben gedaan. En ondertussen heeft hij vier jaar de tijd om mensen te blijven begeesteren en een opvolger voor hem klaar te stomen. Want geloof het of niet, Trump is een belangrijk deel van Amerika geworden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.