Benjamin Dalle (CD&V) maakt internetradio goedkoper voor lokale zenders

Archiefbeeld © belga
Redactie KW

Minister Benjamin Dalle (CD&V) maakt geld vrij voor de ondersteuning van lokale radio’s. Dat zei hij vanmorgen in de commissie van het Vlaams parlement. In afwachting van een regeling voor DAB+, mogen de lokale radiozenders aan verlaagd tarief uitzenden via de internetapplicatie Radioplayer. “In dat geval overweeg ik zeker om daarop in te stappen”, zegt Ludo Daelman van lokale radio Waregem1.

Hoe het zit met de mogelijkheden voor lokale radiozenders om via DAB+ uit te zenden, wilde Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) weten. Met DAB+ kun je ook in de auto digitaal naar de radio luisteren, een voordeel dus in vergelijking met de gewone internetradio. Frequentiekanaal 10 zou daarvoor kunnen dienen.

Volgens bevoegd minister Benjamin Dalle (CD&V) is DAB+ voor lokale radio’s echter nog niet voor meteen. “Er loopt nog een onderzoek naar de juridische en technische aspecten”, laat hij weten.

In de tussentijd wil hij de lokale radio’s wel een hart onder de riem steken. Nu zenden die radiostations nog uit via de verouderde FM-technologie, of via de eigen website, waardoor hun bereik niet altijd optimaal is.

Van 85 naar 45 euro

“Lokale radiozenders kunnen nu al via Radioplayer gaan, maar doen dat vaak niet omdat ze de maandelijkse vergoeding van 85 euro te hoog vinden. Daarom zal de Vlaamse regering in 2021 middelen vrijmaken om dat bedrag te laten zakken naar 45 euro per maand.”

Radioplayer heeft het voordeel dat het alle radiozenders bundelt. Zo kun je ook zien welke lokale radiozenders actief zijn in de streek.

“Een maandelijkse bijdrage van 85 euro is substantieel, maar als dat zakt naar 45 euro overweeg ik zeker om daar in te stappen”, zegt Ludo Daelman van Waregem1.

Internetradio via Radioplayer zou DAB+ wel eens kunnen vervangen als technologie, geeft hij nog mee. “Nu heeft DAB+ vooral het voordeel dat je het in de wagen kunt beluisteren”, zegt Daelman. “Maar eigenlijk is die technologie ook al verouderd. Van zodra 5G eraan komt, zullen de meesten overschakelen op streaming, ook in de wagen.” (BVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier