Beni Debackere zwaait af bij de technische dienst in Ingelmunster

Beni toont een zelfgemaakt vleermuizenkastje. (foto FODI)
Redactie KW

Donderdag 31 oktober was de laatste werkdag van Beni Debackere bij de technische dienst van de gemeente Ingelmunster. Vanaf nu kan Beni zich nog meer bezighouden met zijn hobby’s, onder meer het maken van nest- en vleermuizenkastjes.

Op 29 oktober mocht Beni 60 kaarsjes uitblazen. De echtgenoot van Marie-Roos Adam, vader van Ellen en schoonzoon Jurgen uit Bellegem is sinds 1 november officieel met pensioen. Donderdag 31 oktober was zijn laatste werkdag. ‘s Morgens werd Beni door collega’s met een Audi R8 afgehaald aan zijn woning, waarna hij een ontbijt kreeg in het gemeentelijk depot in de Trakelweg. Na de werkuren nodigde Beni zijn werkmakkers uit voor een gezellig feestje in het gemeentelijk depot. Eén dag later werd er in familieverband nog een feest gehouden.

Veel renoveren

Na de schooljaren ging Beni in 1975 aan de slag in het metaalbedrijf Gebroeders Samoy in Izegem. Twee jaar later begon hij aan zijn legerdienst in Duitsland. Eens afgezwaaid begon hij te werken in de tapijtenfabriek NV Nelca in Lendelede. Ook zijn vrouw Marie-Roos werkte daar. Na 28 jaar inzet ging dit bedrijf helaas failliet. Beni moest op zoek naar een andere werkgever. In 2007 begon hij in het schilderbedrijf Dejaegere in Handzame. Drie maanden later koos hij voor stallenbouw Danis in Koolskamp, waar hij zes maanden op de loonlijst stond. Intussen deed Beni mee aan een examen voor de groendienst bij de gemeente Ingelmunster.

Ik heb nu veel vrije tijd, maar ik zal me zeker niet vervelen

“Ik deed mee, maar ik verwachtte niet dat ik die job ging krijgen. Op 15 maart 2008 ben ik gestart bij het gemeentepersoneel van Ingelmunster. Ik zat maar een tijdje bij de groendienst en veranderde dan naar de technische dienst. Ik werkte zeven jaar met vaste collega Franky Bossuyt. De voorbije jaren was mijn vaste werkmakker Kurt Verschoot. In ‘t begin herstelde ik trottoirs of verkeerspaaltjes. Daarna werkte ik vooral aan het patrimonium van de gemeente. We deden de werken in het gemeentehuis, het schoolhuis naast De Wingerd, in de Cultuurfabriek, Villa Max en recent in ‘t Schuttershuisje. Renoveren werd mijn job en ik deed het altijd heel graag. Het is ook positief dat de gemeente dit werk liet uitvoeren door eigen personeel in plaats van aannemers aan te stellen. Ik ben trots op de verbouwingen die wij uitvoerden.”

44 jaar arbeid

Is Beni dan blij met zijn pensioen? “Zeker”, bekent hij direct. “Ik heb nu eenmaal lang genoeg gewerkt. Ik begon op 16-jarige leeftijd en nu ben ik er 60. Ik heb er dus 44 jaar arbeid op zitten. Misschien zal het in ‘t begin wat raar doen, omdat het sociaal contact weg valt. Als arbeider bij het gemeentepersoneel kwamen we immers iedere dag met andere mensen in contact”, vertelt Beni.

“Er komt nu veel vrije tijd op mij af, maar ik ga mij niet vervelen. Ik ga vooral huisman spelen. Mijn vrouw moet nog zeven maanden werken en is dan ook met pensioen. Ik zal zorgen dat ze na haar werk ook niet veel meer moet doen. Ik zorg voor het eten en poets het huis. Ik maak ook graag een fietstocht en ga wandelen. Ik bouw ook eigen nest- en vleermuizenkastjes. Wees dus maar gerust, ik zal mij niet vervelen”, besluit Beni. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier