Beni Debackere uit Ingelmunster is in zijn atelier creatief met hout

Beni Debackere legt zich sinds z'n pensioen toe opnieuw op houtbewerking toe. (foto FODI)
Redactie KW

Sinds Beni Debackere met pensioen is, vind je hem vaak terug in zijn atelier waar hij creatief is met hout. Hij maakt voederhokjes, nestkastjes, insectenhotels… in hout. Natuurpunt-De Buizerd is dankbaar voor zijn inzet.

Vorig jaar in november ging Beni (60) met pensioen bij de gemeente. “Vroeger had ik al een band met hout, maar sinds mijn pensioen heb ik die draad terug opgenomen. Ik ben begonnen met nestkastjes en voederhuisjes te maken”, zegt Beni, die het liefst eigen creaties uitwerkt.

“Ik maak zeskantige voederhuisjes, al dan niet op een staander. Dit maak ik het liefst omdat ik daar heel creatief kan in zijn. Ik vervaardig ook insectenhotelletjes voor bijen, vlinders… Praktisch iedere dag vind je mij in mijn atelier. Het is een echte passie geworden. In het begin kon ik daarmee goed mijn vrije tijd opvullen. Mijn vrouw ging dan immers nog werken en het was winter. Nu zitten we in de zomer en is mijn vrouw ook met pensioen.”

Herfst en winter

Beni volgde de metaalafdeling in het VTI in Izegem. “Maar ik werk liever met hout dan met metaal. Verschillende soorten hout hebben verschillende geuren. Metaal stinkt, vind ik. Hout heeft een specifieke geur. Eik ruikt anders dan een andere houtsoort”, vertelt Beni verder, die zich ook inzet voor Natuurpunt-De Buizerd. “Ik maak vooral nestkastjes voor deze vereniging. In de voorbije maanden kwam ik in contact met Hendrik Debeuf van Natuurpunt-De Buizerd. Natuurpunt zorgt voor het hout op maat, want in mijn atelier bezit ik geen materiaal om zelf hout te verwerken.”

Beni heeft meer werk tijdens de herfst- en winterperiode, dan in de zomer. “Dat is maar logisch”, vertelt hij.

“Een nestkastje hang je ‘t best al tijdens de herfst of winter op, zodat de vogeltjes het op tijd opmerken en het een vertrouwd beeld wordt. Hang je dat pas in februari op, dan zal er geen enkel vogeltje snel eitjes erin komen leggen. Tijdens de winter hebben de vogeltjes ook meer honger, zodat een voederhuisje perfect past in de tuin. Maar ook in de zomer is het genieten. In onze tuin staat ook een voederhuisje en de vogeltjes strijken daar vaak neer om wat eten te verorberen. Een tip: de nestkastjes hangen het best zuidoost. Je moet ook vooraf weten welke vogeltjes je wilt aantrekken. De vliegopening voor een mus moet immers groter zijn dan voor een pimpelmees.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.