Benefietwandeling voor verwaarloosde honden en katten in Beveren

Doreen Mestdagh en Johan Moerman. © JCR
Redactie KW

Op zondag 19 april organiseren Johan Moerman en Doreen Mestdagh, als de coronacrisis het toelaat, voor de eerste keer het benefiet ‘Walking for Melios’. Deze Griekse huisdiervriendelijke organisatie zet zich in voor zieke, verwaarloosde en ondervoede honden en katten.

“Ik ben zelf dierenoppas”, zegt Johan Moerman. “Als mensen er even tussenuit willen of op reis gaan, zorg ik ervoor dat hun lievelingen thuis in hun vertrouwde omgeving worden opgevangen. Langs die weg leerde ik Doreen kennen. Vandaar ons gemeenschappelijk initiatief.”

Griekse crisis

Melios is een asiel dat zich in Gythio in het zuiden van Griekenland bevindt. “Het ligt vlakbij een vissersdorp met een prachtige natuur”, vertelt Doreen. “Na de Griekse financiële crisis kwamen veel honden jammer genoeg op straat terecht of lieten baasjes hun viervoeters wegens gebrek aan middelen zomaar achter. Volledig ondervoed of stervend van de honger zwierven ze over straat. Omdat ze voor overlast zorgden, werden ze vaak vergiftigd. Harteloze boeren schoten ze zelfs simpelweg dood. De Griekse Stravola kon het niet over haar hart krijgen om deze beestjes aan hun lot over te laten. Ze nam er een paar in huis. Al vlug kwamen er steeds meer dieren. In 2010 stichtte ze met enkele vrijwilligers het opvangtehuis Melios.”

Beperkte middelen

Deze organisatie neemt het op voor de bescherming van verwaarloosde, zieke, ondervoede, gewonde en dakloze dieren. “Litsa, een Griekse lerares Frans, zorgt voor het voedsel en werkt elke dag samen met Vasiliki, die een huis beschikbaar stelde voor die dieren. Met beperkte middelen doen ze hun uiterste best om dagelijks honden en katten te verzorgen. Vandaag gaat dit over ongeveer 190 honden en 25 katten. Voor de financiering is Melios afhankelijk van de gemeente Gythio en particuliere giften. Er is echter geld nodig voor voeder, geneesmiddelen en een bezoek aan de dierenarts, sterilisatie en bouw van hokken. Vooral middelen tegen vlooien en teken en medicatie tegen de ziekte van Leishmaniasis zijn noodzakelijk en heel duur. Door het warme klimaat hebben de dieren er daar meer last van dan hier. Het is een plaag.”

Je kan zelfs honden vanop afstand adopteren

De leiding in België is in handen van Caroline Bossier. “Zij gaat zelf elk jaar twee keer op bezoek. De dieren lopen vrij rond op het terrein. Achter het huis is er een terrein met hokken en een ruime ren voor grotere honden. Door het ophangen van posters in de buurt proberen ze voor elk dier een thuis te vinden. Achteraf volgen ze de situatie van die dieren goed op. Als ze te vaak aan de ketting liggen of niet goed verzorgd worden, halen ze hen gewoon terug. Via dit initiatief kun je honden vanop afstand adopteren. Vanaf 10 euro per maand kun je bijdragen aan de verzorging van een hond. Elke twee maanden krijg je een update, inclusief foto, van je nieuwe huisdiertje. Ik heb er ook eentje geadopteerd, Blondie”, glimlacht Doreen.

Dierenwandeling

“Er is nu een benefietwandeling en die vertrekt om 11 uur aan café De Karpel in Beveren en omvat zo’n drie kilometer”, vertelt Johan. “Het was eerst de bedoeling het parcours uit te pijlen. Dat hebben we bewust niet gedaan. Het sociale aspect primeert. Tijdens het wandelen kun je mensen leren kennen en kom je spontaan meer te weten over Melios. Er wandelen mensen mee die honden hebben geadopteerd. Er zijn trouwens vers gebakken koekjes voor de honden voorzien. Alle opbrengsten worden doorgestort naar Melios. Er zal een fotograaf aanwezig zijn die na de wandeling een gratis foto neemt en de eerste 30 inschrijvingen ontvangen een gratis goodiebag. We hopen op zo’n 50 hondjes met hun baasjes te mogen verwelkomen.” (KK)

Een inschrijvingskaart kost 5 euro en kun je bestellen via Johan (0486 27 26 53) of Doreen (0477 93 93 59). Meer info op de Facebookpagina ‘Walking for Melios’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier