Benefietconcert voor slachtoffers woningbrand in Lendelede

Stephaan Lagae, Nathalie Deforche en Mieke Lagae bij Freek Foulon. (foto CLY) © (foto CLY)
Redactie KW

Freek Foulon en zijn Gentse ‘kotvrienden’ spelen in zaal Lindelei een benefietconcert voor het gezin van Stephan Lagae en Nathalie Deforche. Hun woning werd begin februari volledig vernield door een brand.

Het concert vindt plaats op vrijdag 29 maart om 20.30 uur. “Mijn gelegenheidsband heet ‘Freek Invites’ en die vrijdagavond spelen we jazz en popnummers”, zegt Freek. “En Bert Huysentruyt is onze gastmuzikant die avond.”

Op donderdagmiddag 7 februari brandde de woning van Stephan Lagae en Nathalie Deforche en de aangebouwde woning van hun plusdochter Celine in de Roterijstraat volledig uit. De brand ontstond in de garage van de aangebouwde woning. Op dat moment zaten Stephan en plusdochter Celine in de keuken van Stephans woning. De oorzaak zou een in brand gevlogen batterij van een elektrische fiets zijn die in de garage stond.

Hulpacties

De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet verhinderen dat de brand via de dakverdieping oversloeg naar de woning van Stephan en Nathalie. De brandweer kon alleen nog enkele persoonlijke spullen redden, de rest ging in de vlammen op.

“Ik vernam via Be-Alert dat er een zware brand was in de Roterijstraat in Lendelede”, zegt Freek. “Ik hoopte dat het toch niet de woning van Stephan en Nathalie zou zijn. Ik belde mijn ma op en die zei dat het inderdaad de woning van haar broer en schoonzus was. Stephan is ook mijn dooppeter.”

Onmiddellijk na de brand kwamen er allerlei hulpacties op gang voor de getroffen familie. De solidariteitsactie vanuit het gemeentebestuur zorgde ervoor dat Lendeledenaren en anderen tal van spullen en meubelen naar het DOC brachten. Freek Foulon besliste die dag ook zijn steentje bijdragen in de vorm van een benefietconcert en dat doet hij nu op 29 maart. De student aan het conservatorium van Brussel is familie van Stephan en Nathalie. “Mijn ma Mieke Lagae is de zus van Stephan”, zegt hij.

Sportief gezin

Freek komt uit een sportief gezin. “Mijn pa Rik is sportief manager bij KV Kortrijk, mijn ma leerkracht Lichamelijke Opvoeding. Ik ben de enige die, na een tijdje gevoetbald en gevolleybald te hebben, koos voor een muzikale opleiding. Muziek boeide me al toen ik als communicant vooraan in de kerk mocht zingen.”

Conservatorium

“Toen ik naar de muziekschool ging, was ik er zeker van dat ik een muzikale opleiding wilde volgen. Al moest ik mijn ouders toch overtuigen van mijn keuze. In het derde middelbaar volgde ik les in het MuDa in Evergem, een KSO-school waar ik onder andere les kreeg van Eric Melaerts. Na twee jaar conservatorium Gent trok ik naar het conservatorium in Brussel waar ik jazz volg en als eindwerk een eigen jazz-muziekstuk maak.”

Ex-Lendeledenaar Bert Huysentruyt zal een drietal nummers meespelen als drummer

“Later wil ik het liefst uitvoerend muzikant worden, maar ik wil toch ook les geven om een zekerheid in te bouwen. Een mens moet ook zien rond te komen.”

Freek Invites

Freek stelt een gelegenheidsband samen met zijn kotgenoten uit Gent. “Twee ervan zijn popgitaristen, één is drummer en ikzelf zal piano spelen en zingen. Omdat het een eenmalig project is noemde ik het ‘Freek Invites’. Ex-Lendeledenaar Bert Huysentruyt zal een drietal nummers meespelen als drummer. En daar ben ik heel trots op. Ik herinner me nog dat ik in het zesde leerjaar een interview deed met Bert als beroepsmuzikant. Ik bewonder de man trouwens nog altijd. We spelen die avond uiteraard jazz- en popnummers. Na de band spelen dj’s Petit Mona (Rien Foulon en Klaus Vanderheeren tot in de late uurtjes). Vrienden uit de Chiro – ik ben nog leider – zorgen die avond voor braadworsten. We hopen dat er heel wat volk op ons concert afkomt. Een vaste toegangsprijs is er niet voor dit concert. Iedereen betaalt een vrijwillige bijdrage. Hoe meer hoe liever uiteraard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier