Bemoedigende testresultaten voor alle bewoners en medewerkers WZC Maria Troost

Directeur Koen Declerck en het zorgpersoneel Huize Maria Troost kregen een applaus van de brandweercollega's. © MVQ
Redactie KW

Alle medewerkers en bewoners van woon-zorgcentrum Huize Maria Troost werden enkele dagen geleden getest. De resultaten zijn bijzonder bemoedigend: niemand van het personeel testte positief en slechts één bewoner werd corona-positief bevonden.

De test werd uitgevoerd bij alle 54 tests bewoners en alle 53 personeelsleden. “Die éne bewoner bij wie de test positief was, is een nieuwe bewoner die opgenomen werd uit een ziekenhuis waar op de afdeling een uitbraak van covid-19 plaatsvond” verduidelijkt algemeen directeur Koen Declerck. “De opname werd uitgesteld en de betrokkene testte liefst zes keer negatief. Nu blijkt hij na twee weken opgenomen te zijn toch positief. We zijn dus heel blij met deze resultaten, want in het begin van de coronacrisis liep het even mis, ondanks het feit dat, nog v??r de coronamaatregelen verplicht waren, wij ze al toepasten en alle richtlijnen respecteerden.”

Heel snel in volledige quarantaine

“We hadden op tijd geanticipeerd, zodat we al in het begin over al het nodige medische materiaal beschikten. Ons personeel had en heeft nog altijd voldoende FFP2-maskers, gezichtsschermen, schorten en handschoenen… We wassen ‘verzorgend’ – dat betekent ‘zonder water’ – we gebruiken wegwerpwassets. Heel snel hebben we onze bewoners in volledige quarantaine geplaatst: iedereen moest op zijn/haar kamer blijven. Toch moesten we enkele dodelijke slachtoffers betreuren: enkele 85-plussers met een multiple pathologie; mensen met een complex ziektebeeld hebben al een zwakkere gezondheid en behoren dus tot de kwetsbare risicogroep. Dat kwam absoluut hard aan.”

Kamer weer verlaten

“Maar iedereen bleef dapper volhouden, en zo hebben we het tij kunnen doen keren. Uiteraard blijven we alert en uiterst voorzichtig, maar het outbreakteam heeft toch beslist om de teugels van de heel strenge voorzorgsmaatregelen een klein beetje te laten vieren. Negatief geteste bewoners die de laatste week geen koorts gemaakt hebben, kunnen hun kamer opnieuw verlaten, op voorwaarde dat ze de nodige afstand houden. De voorzorgsmaatregelen voor het personeel blijven zo goed als intact, want we willen geen enkel risico lopen. Wij wachten op de instructies van de overheid inzake het toelaten van bezoek maar hebben daarvoor reeds een plan voor klaarstaan. Deze evolutie is erg bemoedigend voor het harde werk van onze personeelsleden. Door hun enorme inzet zijn wij zo goed als coronavrij geworden. Alle medewerkers van het outbreakteam, directeur bewonerszorg Isabelle Aneca, hoofdverpleegkundige Kelly Thorré en Dr. Karen Sinnesael, coördinerend raadgevend arts, verdienen echt een dikke pluim!” (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier