"Woensdag kwamen de eerst golf mondmaskers voor de regio Zuid-West-Vlaanderen al binnen bij onze leveranciers. Precies op schema. Vijftien steden en gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen hebben samen 300.000 kwalitatieve, herbruikbare stoffen mondmaskers besteld bij de firma's Verdolux uit Harelbeke en Celesta uit Wevelgem", vertelt Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem en voorzitter van de conferentie van burgemeesters in Zuid-West-Vlaanderen. Concreet gaat het over Kortrijk, Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Menen, Wervik, Deerlijk, Kuurne, Lendelede, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn.

Slechte kwaliteit?

De mondmaskers zorgden op de meest recente Kortrijkse gemeenteraad nog voor heel wat discussie. Carmen Ryheul (Vlaams Belang) wilde weten waarom de maskers er op 4 mei nog niet waren, of afgelopen maandag, toen de winkels weer open gingen. Bovendien beweerde ze dat de maskers van slechte kwaliteit zijn en niet compatibel met de filters die de federale overheid aankocht.

"Niks van aan", reageerde burgemeester Van Quickenborne. "De kwaliteit van de maskers is zo goed dat ze geen filter nodig hebben. Ze hoeven dus helemaal niet compatibel te zijn. Wat de levering betreft zijn wij natuurlijk afhankelijk van de fabrikant. Die kan in deze tijden geen mirakels doen. Wij plaatsten onze bestelling als een van de eerste groep steden en betaalden daardoor de relatief voordelige prijs van 1.40 euro per masker. Maar de maskers werden beloofd tegen eind mei, wanneer ze tussen vrijdag en woensdag in de bus vallen, zijn ze er dus op de afgesproken datum."

Slechts 25 keer wassen

Met een bewering had Vlaams Belang het wel bij het rechte eind. De maskers zijn maximum 20 tot 25 herwasbaar. Aangezien je een masker maximum een dag kan dragen, zijn ze dus niet oneindig herbruikbaar. "Plannen voor het verdelen van nog meer mondmaskers zijn er niet. "Daarvoor kijken we naar de private markt (mensen kunnen nu immers ook in de supermarkt een mondmasker kopen red.) en de federale overheid", klinkt het bij Leiedal.

(Annelies Nollet)

"Woensdag kwamen de eerst golf mondmaskers voor de regio Zuid-West-Vlaanderen al binnen bij onze leveranciers. Precies op schema. Vijftien steden en gemeenten uit Zuid-West-Vlaanderen hebben samen 300.000 kwalitatieve, herbruikbare stoffen mondmaskers besteld bij de firma's Verdolux uit Harelbeke en Celesta uit Wevelgem", vertelt Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem en voorzitter van de conferentie van burgemeesters in Zuid-West-Vlaanderen. Concreet gaat het over Kortrijk, Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Menen, Wervik, Deerlijk, Kuurne, Lendelede, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Spiere-Helkijn. De mondmaskers zorgden op de meest recente Kortrijkse gemeenteraad nog voor heel wat discussie. Carmen Ryheul (Vlaams Belang) wilde weten waarom de maskers er op 4 mei nog niet waren, of afgelopen maandag, toen de winkels weer open gingen. Bovendien beweerde ze dat de maskers van slechte kwaliteit zijn en niet compatibel met de filters die de federale overheid aankocht. "Niks van aan", reageerde burgemeester Van Quickenborne. "De kwaliteit van de maskers is zo goed dat ze geen filter nodig hebben. Ze hoeven dus helemaal niet compatibel te zijn. Wat de levering betreft zijn wij natuurlijk afhankelijk van de fabrikant. Die kan in deze tijden geen mirakels doen. Wij plaatsten onze bestelling als een van de eerste groep steden en betaalden daardoor de relatief voordelige prijs van 1.40 euro per masker. Maar de maskers werden beloofd tegen eind mei, wanneer ze tussen vrijdag en woensdag in de bus vallen, zijn ze er dus op de afgesproken datum." Met een bewering had Vlaams Belang het wel bij het rechte eind. De maskers zijn maximum 20 tot 25 herwasbaar. Aangezien je een masker maximum een dag kan dragen, zijn ze dus niet oneindig herbruikbaar. "Plannen voor het verdelen van nog meer mondmaskers zijn er niet. "Daarvoor kijken we naar de private markt (mensen kunnen nu immers ook in de supermarkt een mondmasker kopen red.) en de federale overheid", klinkt het bij Leiedal. (Annelies Nollet)